Fiataloktól várnak ötleteket a gyergyóújfalvi kőbánya újrahasznosítására

Nemzetközi pályázatot hirdettek meg

Hargita Megyéért Egyesület és Hargita Megye Tanácsa, partnerségben Gyergyóújfalu Polgármesteri Hivatalával, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karával és a Babes-Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Karával nemzetközi pályázatot hirdet a gyergyóújfalvi kőbánya újrahasznosítására.
A kiírás témája tájrehabilitáció, természetvédelem és területrendezés, romániai egyetemek szakirányú alapképzésben, mesteri vagy doktori képzésben résztvevő hallgatói vehetnek részt. A pályázat részleteit sajtótájékoztatón ismertették február 21-én a Sapientia EMTE marosvásárhelyi kampuszán, az érdeklődők online is csatlakozhattak az eseményhez.

Öt fős hallgatói csoportok jelentkezhetnek a kiírásra, amelyek tagjai közül legalább egy a Sapientia EMTE tájépítész hallgatója, legalább egy pedig a BBTE magyar nyelvű szakképzésben résztvevő biológus/ökológus hallgatója kell legyen. Részt vehetnek még építész, geológus, földrajzos, kertészmérnök, közgazdász, urbanista vagy más, a kiírás tematikájához illeszkedő szakirányú képzésben résztvevő hallgatók is.

A pályázat három szakaszban zajlik, az első a kutatási terv és az újrahasznosítási javaslatvázlat beküldése, ennek határideje május 30. A szakmai zsűri döntése alapján a három legjobb tervtémát benyújtó csapat pénzjutalomban részesül, majd kiválasztásra kerül a legjobb projekt, amely a második szakaszba jut. Az első szakaszt június 3-án a benyújtott projektek elbírálása, azok kiállítása és az eredményhirdetés zárja.

A második szakasz a kiválasztott legjobb kutatási terv és újrahasznosítási javaslatvázlat kidolgozása. A győztes csapathoz a Sapientia EMTE további két tájépítésze, a BBTE további egy magyar nyelvű szakképzésben résztvevő biológus/ökológus hallgatója fog csatlakozni, akiknek a kiválasztása ugyancsak pályázati úton fog történni, a motivációs levél, az addigi tanulmányi eredmények és szakmai tevékenység figyelembevételével. A kibővített csapat a kutatás idejére (3 hónap) ösztöndíjban részesül. A második szakaszban érvényesül majd a szociális szempont is, azaz a nyertes pályázat kiegészített munkacsapatából 3 hallgató kap további szociális jellegű támogatást a részvételhez. A kutatás és az újrahasznosítási javaslat projektjének a beadási határideje szeptember 26.

A harmadik szakasz az elkészült projekt bemutatása lesz, ennek időpontja szeptember 30.

“Tartalék hiánya miatt a bánya kitermelése le fog állni, ezért kell ezt a helyszínt újrahasznosítani. Ez lehet turisztikai cél vagy bármi más, a célunk az, hogy gazdaságilag hasznosítani tudjuk a későbbiekben is. Örülök, hogy ebbe a munkába fiatalokat tudunk bevonni, hiszen egy új elképzelést, fiatalos lendületet tudnak behozni a köztudatba, és remélem, hogy ők is büszkék lesznek erre a munkára” – mondta Egyed József, Gyergyóújfalu polgármestere.

“Korábban is voltak ösztöndíjprogramjaink, ezekkel az alkalmazható kutatásokat szeretnénk ösztönözni. Arra bátorítom a hallgatókat, hogy éljenek a lehetőséggel, hiszen számukra is jó szakmai gyakorlatnak számít. A gyergyóújfalvi bánya nagy jelentőséggel bírt a község életében, a kitermelésre még három évig van lehetőség, ezért kell már most azon gondolkozni, hogy hogyan lehet újrahasznosítani. A lehetőségek tárháza széles, bátran lehet nagyot álmodni, mi nyitottak vagyunk, és támogatunk egy fenntartható elképzelést” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A pályázat részletei megtekinthetők Hargita Megye Tanácsa honlapján (https://hargitamegye.ro/nemzetkozi-kutatasi-program/)


 

Kérem ossza meg ismerőseivel: