Figura – Évadzáró összefoglaló a 2020-2021-es évadról

Közel 70 közönség előtt játszott előadást tartott a társulat

2020/2021-es évadban a Figura Stúdió Színház 5 új bemutatót (Stop the Tempo!, Sirály, Boldogtalanok, A kommunizmus története elmebetegeknek, Minden egér szereti a sajtot), valamint – a változó járványügyi szabályozások betartásával – közel 70 élőben, közönség előtt játszott előadást tartott, amely nagy vonalakban fele a korábbi, járványmentes évadokban játszott előadások számának.

A márciustól újrainduló Színész házon kívül program keretén belül havonta egy, összesen négy színész mutatkozott be a színpadon kívül: Kolozsi Borsos Gábor, Sosovicza Anna, Moșu Norbert-László és Szilágyi Míra. Holnap, június 30-án délután 18 órától kerül sor Míra nyilvános eseményére, ahol egy televíziós vetélkedő mintájára két csapat méri össze tudását és ügyességét. Míra Szerencse Szerdáján a részvétel ingyenesen, játékosok és nézők jelentkezését is várják a szervezők.

Egy év kihagyás után június 18-án újra szerepelt a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjában a Figura Stúdió Színház. Füst Milán: Boldogtalanok című előadása két díjat is szerzett: Kányádi Anna a legjobb női főszerepért, Albu István rendező pedig a legjobb rendezésért nyerte el a szakmai zsűri elismerését.

Albu István

A nyár folyamán további külföldi és belföldi turnék elé néz a társulat: július 17-én a magyarországi Záhonyban a S.Ö.R. című előadással, augusztus 5-én Gyulán a Tótékkal, majd augusztus végén szintén a S.Ö.R.-rel vendégszerepel Székelyudvarhelyen.

A Figura a gyergyói nyár legnagyobb eseményén is részt vesz: az első összművészeti fesztivál keretén belül, az Egyfeszten, a Városi Könyvtárral együttműködésben a Színház- és Könyvudvarba várják az érdeklődőket.

Július 29.–augusztus 1. között, négy napok keresztül a könyvtár kertje szolgál majd helyszínül az egész napos színházi és irodalom programsorozatnak. A „fesztiválosított” színházi kínálat egyaránt tartalmaz szabadtéri színházi előadásokat valamennyi korosztálynak, a város főterén pedig nem konvencionális színházi eseményekre is sor kerül, mint például kirakatszínház vagy tűztánccal egybekötött mozgásművészeti produkció. Színházi meghívottak: Halvirág Bábszínház, Tomcsa Sándor Színház, M Studio, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, Gyulai Várszínház.

A könyvudvarban lehetőség nyílik akár személyesen is találkozni az elmúlt másfél év könyvújdonságaival és szerzőivel: a könyvvásár (házigazda a Gutenberg Könyvesbolt), könyvbemutatók, dedikálások, közönségtalálkozók keretén belül. Tematikus kerekasztal beszélgetéseken szó kerül a könyv-film kapcsolatáról, az online térben születő irodalomról, de a kötelező háziolvasmányokról is.

Interaktív foglalkozásokat kínálnak valamennyi korosztály számára az egészen kicsiktől, a kamaszokon keresztül a felnőttekig. A programkínálat irodalmi vonatkozású koncertekkel, kiállításokkal egészül ki, és kínál egész napos időtöltési lehetőséget július utolsó hétvégéjéra.

A könyvudvar meghívottjai között jelen lesz többek között: László Noémi, Szabó Róbert Csaba, Varga Melinda, Böjte Csaba, Kovács Levente erdélyi szerzők, a határon túlról pedig András László író, Lovasi András, Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert.


Figura Stúdió Színház

Kérem ossza meg ismerőseivel: