Figyelmeztető sztrájkot tartanak szerdán a tanárok

11 és 13 óra között nem tartják meg az órákat

Figyelmeztető sztrájkot tartanak szerdán a közoktatásban dolgozó pedagógusok, 11 és 13 óra között nem tartják meg az órákat – jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon a három szakszervezeti szövetség képviselői.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Szakszervezeti Szövetség vezetői azt is közölték, hogy ha a döntéshozók továbbra is figyelmen kívül hagyják követeléseiket, május 22-étől általános sztrájkba léphetnek.

A döntést az általános sztrájk kirobbantásához szükséges, a szakszervezeti szövetségeken belül megtartott referendum eredményei nyomán hozták meg.

A FSLI elnöke, Simion Hăncescu rámutatott, a szövetség tagjainak 71,29 százaléka támogatja az általános sztrájk kirobbantását.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség mintegy 70 ezer tagja közül 73,23 százalék áll készen a munkabeszüntetéssel járó sztrájkra. “Elfogadhatatlan számunkra a kollégáink problémáinak megoldására irányuló döntések meghozatalának folyamatos halogatása” – fogalmazott Marius Nistor elnök.

Az Alma Mater Szakszervezeti Szövetség vezetője kiemelte, a hatóságok nem hagyhatják figyelmen kívül mindazt, amiről megállapodtak a tavaly decemberben és idén januárban folytatott egyeztetéseken. Hozzátette, mind Sorin Câmpeanu egykori, mind Ligia Deca jelenlegi oktatási miniszter ígéretet tett arra, hogy a kezdő tanárok a bruttó átlagbérnek megfelelő 6789 lejes fizetést kapnak. “Várjuk, hogy ezeket a bértáblákat hagyják jóvá, mert ebben állapodtunk meg” – szögezte le.

Múlt héten tiltakozó felvonuláson vettek részt a fővárosban az érdekvédelmi szervezetek tagjai, hogy felhívják a figyelmet a román oktatási rendszer és főként a tanügyi alkalmazottak problémáira.

Követeléseik között szerepel egyebek mellett a munkájuk társadalmi jelentőségének megfelelő bérek biztosítása, és kérik, hogy a kezdő tanárok legalább a bruttó átlagbérnek megfelelő összegű fizetést kapjanak. Követelik ugyanakkor, hogy a közalkalmazotti béreket évente az infláció mértékével indexálják, kérik továbbá a túlórák kifizetését, az oktatás éves költségvetésének növelését az infrastruktúra javításáért, illetve az Edusal nevű bérezési program lecserélését egy, az oktatási minisztérium által kezelt applikációra.

A tanügyi szakszervezetek már áprilisban elkezdték a tiltakozó akcióikat, 25-én és 26-án sztrájkőrséget álltak a kormány épülete előtt.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: