Filmszínészeti műhelymunka a Figuránál

Csuja László vezette a workshopot

A Figura Stúdió Színháznál filmszínészeti műhelymunkára került sor október 9-15. között Csuja László, dramaturg, rendező, hangmérnök, forgatókönyvíró vezetésével.

A Szelíd című film rendezője, amely 2022-ben számos nemzetközi díjat kapott, visszatérő vendég a Figuránál. Az ő nevéhez kötődik Marie Jones Kövekkel a zsebében című előadás rendezése, amely több mint 50 előadást ért meg és ezáltal a Figura legtöbbet játszott előadásává vált.

Albu István igazgató szerint azért indokolt egy ilyen workshop, mert a színpadi vizualitás erejét egyre gyakrabban fokozzák mozgóképes betétekkel, ezáltal a produkció egyszerre nyújt filmes és színházi élményt. Ezek a felvételek előadás alatt készülnek élőben, oly módon, hogy legtöbb esetben maguk a színészek végzik az operatőri munkát,

A műhelymunka során a filmszínész munkájának másságáról, technikáiról tanultak a figurások, és sor került improvizációs jelenetek rögzítésére is, úgy beltérben, mint a szabadban, ezekből a jelenetekből pedig a tervek szerint egy rövidfilm is készül a későbbiekben.

A rendező Csuja Lászlót a munkafolyamat során a számos szakmai díjjal kitűntetett Bálint Dániel operatőr segítette.


Az esemény megvalósítását Hargita Megye Tanácsa és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


A Figura Stúdió Színház közleménye

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: