Florin Cîţu: A szülők legyenek felelősek

Ne küldjék iskolába gyereküket, ha légúti fertőzés tüneteit észlelik nála

Felelős magatartásra szólította fel a szülőket hétfőn Florin Cîţu miniszterelnök, ugyanakkor azt javasolta nekik, hogy ne küldjék iskolába gyereküket, ha légúti fertőzés tüneteit észlelik nála.

A kormányfő azt mondta, mindannyiunkon múlik, hogy mennyire lesz problémamentes a tanév hátralevő része. Felkérte a szülőket, hogy tartsák otthon gyerekeiket, ha bármiféle tünet mutatkozik náluk, akkor is, ha csak influenzára gyanakodnak.

A miniszterelnök felhívást intézett a tanárokhoz is, hogy oltassák be magukat. “Ez fontos mind a saját, mind a gyerekek szempontjából, és azok szempontjából is, akik kapcsolatba kerülnek ezekkel a gyerekekkel” – magyarázta Cîţu a Nemzeti Liberális Párt végrehajtó bizottságának ülése előtt.

A gyerekek iskolai gyorsteszteléséhez szükséges szülői hozzájáruló nyilatkozat kapcsán a kormányfő azt mondta, ennek kitöltése nem kötelező, de ajánlott, mert megkönnyíti a tesztelési eljárást olyan esetekben, amikor az iskolában levő gyereknél jelentkeznek a tünetek.


Közzétették a gyerekek iskolai gyorsteszteléséhez szükséges szülői hozzájáruló nyilatkozat formanyomtatványát

Közzétette az oktatási és az egészségügyi minisztérium azt a formanyomtatványt, amelynek kitöltésével és aláírásával a szülők hozzájárulásukat adják ahhoz, hogy gyermeküket koronavírusra teszteljék az iskolában, amennyiben a betegség tüneteit mutatja, vagy igazoltan fertőzött személy kontaktja volt.

A szülőknek meg kell jelölniük, hogy távollétükben is elvégezhető-e a gyorsteszt a gyereken, vagy csak a jelenlétükben járulnak hozzá ehhez.

A formanyomtatványt nagybetűkkel kell kitölteni.

Az antigén gyorsteszthez az orrgaratból vesznek mintát, és 15 percen belül megvan az eredmény. A mintavételt kizárólag megfelelően képzett egészségügyi személyzet végzi.

A gyereket abban az esetben tesztelik, ha a COVID-19 jellegzetes tüneteit mutatja, vagy ha igazoltan fertőzött diák vagy iskolai alkalmazott kontaktjának minősül.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: