Florin Cîţu: Románia felkészült a koronavírus-járvány negyedik hullámára

Kötelezővé tenné a közalkalmazottak egy része számára az oltást a kormányfő

Románia felkészült a koronavírus-járvány negyedik hullámára – jelentette ki szombaton Botoşani-ban Florin Cîţu kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, a kórházak intenzív terápiás részlegei továbbra is megfelelő kapacitással rendelkeznek a COVID-19-betegek kezelésére, az oltóközpontokban pedig országosan naponta 100 ezer ember kaphatja meg az oltást.

A kormányfő szerint a vakcina az egyetlen megoldás a járvány megfékezésére. Éppen ezért ellenőrizni készül az oltóközpontokat, mert meg szeretne győződni arról, hogy Románia megőrizte az oltási kapacitását. Ugyanakkor arra buzdította az embereket, hogy oltassák be magukat.

Az újságírók felvetették Florin Cîţunak, hogy hamarosan kezdődik a tanév, és több oltóközpont jelenleg iskolai tornatermekben működik. Válaszul a kormányfő elmondta, több elképzelésük is van a hatóságoknak a testnevelés órák megtartására, majd emlékeztetett arra, hogy a kormány nem tenné kötelezővé a maszkviselést a szabadban megtartott tornaórákon.

A miniszterelnök szombaton meglátogatta a Gheorghe Asachi szakközépiskolában működő oltóközpontot.


Florin Cîţu szerint vannak még nyitott kérdések a tanévkezdéssel kapcsolatban

Florin Cîţu azt ígérte szombaton Botoşani-ban, hogy megtesz ‘minden lehetségest’ a jelenléti oktatással történő tanévkezdésért.

Egy helyi oltóközpont meglátogatása után tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő elmondta, nagyon fontosnak tartja a diákok személyes jelenlétét az iskolában, tekintettel az online oktatás tavalyi ‘pszichikai hatására’.

A miniszterelnök szerint még nyitott kérdés, hogyan zajlik majd az oktatás azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a 6 ezreléket. ‘Egyelőre én annyit mondhatok, hogy minden lehetségest megteszek a gyerekek iskolai jelenléte érdekében. Lehet, hogy egy-egy településen, tanintézményben vagy osztályban át kell térni majd az online oktatásra, de én ragaszkodom ahhoz, hogy az új tanévben jelenléti oktatás legyen’ – fejtette ki Florin Cîţu.

A kormányfő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az iskolákban továbbra is kötelező lesz a maszk viselete, emellett tesztelni és oltani is fogják a diákokat.


Kötelezővé tenné a közalkalmazottak egy része számára az oltást a kormányfő

A miniszterelnök kötelezővé tenné az állampolgárokkal érintkező közalkalmazottak beoltását vagy rendszeres tesztelését.

Florin Cîţu szombaton nyilatkozott erről Botoşani-ban. Elmondta, hogy személyes véleménye szerint nem csak az egészségügyi dolgozók, hanem a pedagógusok, illetve a belügyminisztérium és a védelmi minisztérium számára is kötelezővé kellene tenni a koronavírus elleni oltást vagy a rendszeres tesztelésüket.

A kormányfő közölte, hogy ezt az intézkedést javasolni fogja a kormánypártoknak. ‘Meglátjuk, hogy a szakemberek véleményének függvényében milyen formában fogadja el a koalíció a javaslatomat. (…) Mindenesetre úgy vélem, hogy az állampolgárokkal érintkező közalkalmazottak esetében felelősen kellene eljárnunk’ – fogalmazott Cîţu, aki Nemzeti Liberális Párt Botoşani megyei szervezetének mutatja be szombaton az elnökválasztási programját.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: