Florin Cîţut kérte fel az államfő arra, hogy alakítson kormányt

Klaus Iohannis államfő kedden írta alá a rendeletet

Aláírta kedden Klaus Iohannis államfő azt a rendeletet, amellyel Florin Cîţut bízza meg kormányalakítással – tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

Az alkotmány 103. cikkelye értelmében Románia elnöke kinevez egy miniszterelnök-jelöltet, miután tanácskozott a parlamentben abszolút többséggel rendelkező párttal, vagy ha nincs ilyen, a parlamenti képviseletet szerzett pártokkal.

A miniszterelnöki tisztségre jelölt személynek a kijelölésétől számított tíz napon belül bizalmi szavazást kell kérnie a parlamenttől a kormányprogramról és a kormánynévsorról.

A kormányprogramot és kormánynévsort együttes ülésen vitatja meg a képviselőház és a szenátus.

A kormány beiktatásához a képviselők és a szenátorok többségének szavazatára van szükség.


Florin Cîţut kérte fel kedden Klaus Iohannis államfő arra, hogy alakítson kormányt

Cîţut a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség, valamint az RMDSZ közösen jelölte a miniszterelnöki tisztségre.

A Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában az államfő rámutatott, a parlamenti pártokkal folytatott múlt heti egyeztetések óta eltelt napokban megalakult a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ alkotta jobbközép koalíció, amely bizonyította, hogy többsége van a parlamentben, és amely a keddi egyeztetésen nevesítette miniszterelnök-jelöltjét.

“Mindezeket figyelembe véve úgy határoztam, hogy Florin Cîţut nevezem ki miniszterelnök-jelöltnek” – fogalmazott.

Az alkotmány 103. cikkelye leszögezi: (1) Románia elnöke kinevez egy miniszterelnök-jelöltet, miután tanácskozott a parlamentben abszolút többséggel rendelkező párttal, vagy ha nincs ilyen többség, a parlamenti képviseletet szerzett pártokkal.

(2) A miniszterelnöki tisztségre jelölt személynek a kijelölésétől számított tíz napon belül bizalmi szavazást kell kérnie a parlamenttől a kormányprogramról és a kormánynévsorról.

(3) A kormányprogramot és kormánynévsort együttes ülésen vitatja meg a képviselőház és a szenátus. A kormány beiktatásához a képviselők és a szenátorok többségének szavazatára van szükség.


Cîţu: Megteszek mindent, ami lehetséges, hogy stabil és időtálló kormányunk legyen

Minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a jövendőbeli kormány “stabil és időtálló” legyen – jelentette ki kedd este Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök.

“Biztosítani szeretném a románokat, tudatában vagyok annak, hogy Románia egy nehéz időszakot él át, és garantálom, hogy megteszek mindent, ami lehetséges, hogy stabil és időtálló kormányunk legyen” – mondta Florin Cîţu azt követően, hogy Klaus Iohannis államfő megbízta az új kormány megalakításával.

Hozzátette: az új kormány szerepe, hogy hatékonyan kezelje az egészségügyi és gazdasági válságot.

Kijelentette: az új kabinet egy “szakemberekből álló csapat” lesz.

“Minden tárcavezetőnek világos célokat tűz ki a miniszterelnök, amelyek teljesítését negyedévente ellenőrizznk. Magam fogok meggyőződni arról, hogy ezek a célok megvalósulnak” – tette hozzá.

A kijelölt miniszterelnök ugyanakkor “átlátható és becsületes” partnerségről biztosította az államfőt.

“Nekünk, együtt ugyanaz a célunk: Románia fejlesztése” – zárta szavait Florin Cîţu.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: