Fokozott légköri instabilitás és kánikula országszerte

Első- és másodfokú riasztásokat adtak ki szerdán

Újabb, fokozott légköri instabilitásra, valamint kánikulára vonatkozó első- és másodfokú riasztásokat adott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riasztások 33 megyét érintenek.

A meteorológusok szerint szerda 11 órától csütörtök délig sárga, fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztás van érvényben Vaslui, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Olt, Dolj, és részlegesen Temes, Arad, Bihar, Bákó és Vrancea megyében. Felhőszakadás, villámlás/dörgés, viharos szél, jégeső várható az említett időszakban, a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja helyenként a 25-40 litert négyzetméterenként.

Másodfokú viharriadó van érvényben szerda délután 2 órától csütörtök reggel 6 óráig Erdélyben, Máramarosban, Moldva északi felében, a hegyvidéken, a Bánság déli részében, Olténia északi és Munténia északnyugati részében. Az érintett megyék a következők: Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Botoşani, Brassó, Kolozs, Krassó-Szörény, Kovászna, Gorj, Hunyad, Hargita, Iaşi, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Szeben, Szilágy, Szatmár, Suceava, Temes, Vâlcea és Vrancea.

Az említett időszakban erős szélviharokra, gyakori villámlásokra, jégesőre, felhőszakadásokra lehet számítani, a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja helyenként a 35-50 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig akár a 60-70 litert is.

Az ANM ugyanakkor újabb hőségriadókat is kiadott: elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerda déltől este 10 óráig a fővárosban és 18 megyében. E szerint a Bánságban, a Körösök-vidékén, Olténiában, Munténiában, Erdély délnyugati, Máramaros nyugati és Moldva déli részében kellemetlen lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom index helyenként meghaladja a kritikus 80-as küszöböt. A maximális hőmérsékleti értékek 33-36 Celsius-fok körül alakulnak, a minimumok 18 és 21 fok körül. A riasztás Fehér, Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Olt, Prahova, Szatmár, Teleorman, Vâlcea, Vrancea megyében és Bukarestben érvényes.

A szerdai nap folyamán Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi és Dolj megyében narancssárga hőségriasztás van érvényben, 35-38 Celsius-fok körüli csúcsértékek várhatók.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: