Fokozott légköri instabilitás várható péntek reggelig

Elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást adtak ki az ország 11 megyéjére

Légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást adott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország nyugati, északnyugati és délnyugati részében fekvő 11 megyére.

A szakemberek szerint csütörtök 13 órától péntek reggel 10 óráig Máramarosban, a Körösvidéken, a Bánságban és helyenként Erdélyben és a felsorolt régiók hegyvidékén fokozott légköri instabilitás uralta hosszabb-rövidebb időszakokra lehet számítani. Záporok, zivatarok, felhőszakadások várhatók, elszigetelten jégeső is előfordulhat, a szél pedig viharossá válik, a széllökések sebessége elérheti az 50-60 kilométert óránként.

A leeső csapadék mennyisége elérheti a 20-25 litert négyzetméterenként, az északnyugati vidékeken meghaladhatja a 40-50 litert is.

A meteorológusok szerint Fehér, Arad, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Krassó-Szörény, Hunyad, Máramaros, Szilágy, Szatmár és Temes megye áll riasztás alatt.

Az ANM figyelmeztet, hogy a légköri instabilitás jelenségei kisebb kiterjedésű területeken előfordulhatnak a nap folyamán az ország középső, északkeleti részében és a hegyvidék többi részén is, pénteken pedig főként a déli, középső és keleti országrészben lehet ezekre számítani.

Ezzel szemben Bukarestben és környékén meleg időre, a délutáni órákban kánikulára kell számítani az említett időszakban, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti a kritikus 80 egységet. A nappali hőmérsékleti csúcsértékek 34-35 Celsius-fok, az éjszakai minimumok 16-19 fok körül alakulnak.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: