Fokozott légköri instabilitásra figyelmeztetnek a meteorológusok

Viharos időre vonatkozó figyelmeztetés van érvényben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hőhullámokkal váltakozó instabil időjárásra vonatkozó, sárga és narancssárga jelzésű figyelmeztetéseket adott ki hétfőn az ország nagy részére.

A hőségre vonatkozó elsőfokú figyelmeztetés Olténiát, Munténiát, Moldva déli részét és Dobrudzsát érinti. Ezekben a régiókban a hőmérséklet-páratartalom index meghaladhatja a kritikus 80-as értéket.

Az ország délkeleti részében kedden is kitart a hőség.

Az ANM kiadott egy másik sárga jelzésű figyelmeztetést is, amely kedd délelőttig érvényes az ország területének nagy részén, és fokozott légköri instabilitásra vonatkozik. Az érintett régiókban záporok, zivatarok várhatók, a hirtelen lezúduló eső mennyisége elérheti a 20, helyenként a 40 litert is négyzetméterenként.

Szintén viharos időre vonatkozó, másodfokú (narancssárga jelzésű) figyelmeztetés van érvényben kedd délelőttig Erdély, Máramaros és Észak-Moldva hegyvidékein. A légköri instabilitás keddre virradóan kiterjed a Bánságra, Olténia és Munténia egy részére is. A lehulló csapadékmennyiség elérheti a 35-50, helyenként pedig a 60-80 litert négyzetméterenként.

A fokozott légköri instabilitás szerda délig kitart az ország majdnem minden régiójában.


Első- és másodfokú árvízkészültséget rendeltek el az ország több régiójának folyóira

Első- (sárga jelzésű) és másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízkészültséget rendelt el hétfőn az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több régió – köztük Erdély, Bánság és a Körösök-vidéke – folyóira.

Az előrejelzések szerint július 19-én 14 órától július 20-án éjfélig nagy hozamú víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, nő a folyóvizek szintje, a vízállás meghaladhatja a készültségi szintet a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza, Lápos (Máramaros), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód), Kis-Szamos (Kolozs és Bihar megye), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Fehér megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Maros (Hargita, Maros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye).

A következő folyókra is érvényes a másodfokú riasztás: Béga (Temes), Temes, Berzava, Moraviţa, Karas, Néra (Temes és Krassó-Szörény megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), a Duna kis mellékfolyói (Krassó-Szörény és Mehedinţi megye), Zsil (Hunyad és Gorj megye), Gilort (Gorj), Motru (Gorj és Mehedinţi megye), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj és Olt megye), Suceava (Suceava), Moldova (Suceava és Neamţ megye), Beszterce (Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megye), Tatros (Hargita, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Prut (Botoşani és Iaşi megye).

Ezen kívül egy elsőfokú (sárga jelzésű), hétfő déltől szerda éjfélig érvényes figyelmeztetést is kiadott az INHGA a következő folyóvizekre: Visó, Iza, Lápos (Máramaros), Túr (Szatmár), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód), Kis-Szamos (Kolozs és Bihar megye), Szamos (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Ér (Szatmár és Bihar megye), Berettyó (Szilágy és Bihar megye), Sebes-Körös (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye), Maros (Hargita, Maros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Szeben, Hunyad és Arad megye), Ó-Béga, Béga (Temes), Temes, Berzava, Moraviţa, Karas, Néra (Temes és Krassó-Szörény megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye) és a Duna kis mellékfolyói (Krassó-Szörény és Mehedinţi megye).

Szintén elsőfokú riasztás van érvényben többek között a következő folyóvizeken is: Zsil (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea, Argeş, Gorj, Dolj és Olt megye), Bodza (Brassó, Kovászna és Buzău megye), Beszterce (Suceava, Neamţ, Hargita és Bákó megye), Tatros (Hargita, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Szeret (Suceava, Neamţ, Botoşani, Iaşi, Bákó és Vrancea megye), Prut (Botoşani és Iaşi megye).


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: