Fokozott légköri instabilitásra figyelmeztetnek

Viharos lesz az időjárás a Bánságban és Erdély egy részében

Fokozott légköri instabilitásra figyelmeztető előrejelzéseket bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat Románia 21 megyéjére.

A szerda 18 órától csütörtök 10 óráig érvényben lévő másodfokú (narancssárga jelzésű) viharriasztás szerint Bánságban és Olténi nyugati részében heves (óránként akár 100 kilométeres sebességű) széllökésektől és villámlásoktól kísért felhőszakadások várhatók. A négyzetméterenként lehulló csapadék eléri 30-40, helyenként az 50-60 litert, és jégesőre is számítani lehet.

A másodfokú viharriasztás Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj és Dolj megyére terjed ki.

Szerda 12 órától csütörtök 10 óráig egy elsőfokú (sárga jelzésű) viharriasztás is érvényben lesz, előbb a Bánságban, majd estétől Olténiában, Munténia nyugati részében, Máramarosban, illetve helyenként Erdélyben és a hegyvidéken. Az érintett térségekben heves széllökésektől és villámlásoktól kísért felhőszakadások várhatók. A négyzetméterenként lehulló csapadék eléri 20-25, helyenként a 30-40 litert, és jégesőre is számítani lehet.

A elsőfokú viharriasztás Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Arad, Hunyad, Vâlcea, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu és Dâmboviţa megyére, illetve Suceava, Neamţ és Bákó megye egy részére terjed ki.


Első- és másodfokú hőségriasztás lesz érvényben csütörtökig az ország déli felében

Kánikulára figyelmeztető előrejelzéseket bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat Románia déli felére.

Ezek szerint a nap folyamán másodfokú (narancssárga jelzésű) hőségriasztás lesz érvényben Dolj, Olt és Teleorman, ahol a nappali hőmérsékleti csúcsértékek elérik a 38-39 fokot, és éjszaka 20-22 fokra hűl le a levegő. Az érintett térségekben a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet.

Szerdán a Bánságban, Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában, valamint Körösvidék és Moldva déli megyéiben elsőfokú (sárga jelzésű) hőségriasztás lesz érvényben. Az érintett térségekben a nappali hőmérsékleti csúcsértékek 33-37 fok között váltakoznak, és éjszaka 18-23 fokra hűl le a levegő.

A meteorológusok közlése szerint az elsőfokú hőségriasztás csütörtökön is érvényben lesz Munténiában, Dobrudzsában, illetve Moldva és Olténia déli részén. Az érintett régiókban kellemetlen hőérzetre lehet számítani, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet. A nappali hőmérsékleti csúcsok 33 és 37 fok között váltakoznak, éjszaka 18-23 fokra hűl le a levegő.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: