Folyamatban az e-kormányzási projektek kivitelezése

Szakmai megbeszélést tartottak

Szakmai megbeszélést tartottak a Hargita megyei önkormányzatok képviselői az európai uniós finanszírozású, az Ágazati Operatív Program keretében támogatott E-kormányzás projekt vezetőivel, illetve Hargita Megye Tanácsa képviselőivel június 3-án a megyeháza márványtermében, ahol bemutatkozott a kivitelező cégcsoport is. A négy vállalatból összeállt konzorcium olyan integrált informatikai rendszert fog alkalmazni az önkormányzatoknál, amely akár a jelenlegi rendszerek igény szerinti beépítésével, akár teljesen új rendszer létrehozásával jelentősen fejleszti az adatforgalom, az információhoz való hozzáférés, valamint a lakosságnak nyújtott szolgáltatások minőségét. Csenteri Levente, a Combridge vállalat vezérigazgatója részletesen ismertette a tevékenységi naptárukat, és biztosította az önkormányzatok képviselőit a cégcsoport pontosságáról és precizitásáról.

A megbeszélésen részt vett Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is, aki felkérte a projekt szereplőit, hatékonyan működjenek együtt annak érdekében, hogy az alkalmazottak munkája gördülékenyebb, könnyebb lehessen, a lakosság pedig jobb minőségű szolgáltatásban részesülhessen a fejlett informatikai rendszer alkalmazásával.

Mint arról korábban beszámoltunk, a nemzetközi projekt keretében három pályázatot nyert meg Hargita megye, melyek megvalósításával 15-15 helyi önkormányzat informatikai rendszerét fejlesztik. Az egyenként másfél millió eurót érő pályázatok által 12 on-line közszolgáltatás áll majd az állampolgárok rendelkezésére, így lehetővé válik az internetes ügyintézés többek között építkezési engedélyek kérelmezése, illetékek befizetése, pályázatok benyújtása esetében, és a számítógépes program az önkormányzatok mezőgazdasági nyilvántartásának kezelését is megkönnyítené.

E_kormanyzas1

Már aláírták a közbeszerzési szerződéseket, a nyertes cégcsoport a múlt héten elkezdte az önkormányzatok rendszerének felmérését, amelyre az ütemterv szerint még négy hét áll rendelkezésre, utána következik a szoftverrendszerek kiépítése, majd az új hardvereszközök telepítése és üzembe helyezése. A projektben részt vevő önkormányzatok saját használatra kapnak egy switchet, egy routert, egy szervert, szükség szerint 4-5 asztali számítógépet, 1-2 tabletet, egy multifunkcionális fénymásolót, két színes nyomtatót, egy hordozható nyomtatót, projektenként kapnak 4-5 GPS-rendszert és egy szünetmentes tápegységet.

A részt vevő helyi önkormányzatok: 

1-es projekt: Csíkkarcfalva, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Csíkszépvíz, Gyergyócsomafalva, Gyergyóditró, Gyergyószárhegy, Gyergyótölgyes, Gyimesközéplok, Parajd, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Szentegyháza, Vasláb, Zetelaka.

2-es projekt: Borszék, Bögöz, Csíkszentmárton, Csíkszentimre, Csíkszenttamás, Csíkcsicsó, Csíkpálfalva, Farkaslaka, Gyergyóholló, Gyergyószentmiklós, Gyergyóújfalu, Korond, Lövéte, Maroshévíz, Oroszhegy.

3-as projekt: Csíkdánfalva, Csíkszentsimon, Csíkszentmihály, Etéd, Fenyéd, Galócás, Gyergyóalfalu, Gyergyóremete, Gyimesfelsőlok, Madéfalva, Máréfalva, Salamás, Siménfalva, Szentábrahám, Tusnád község.

Kérem ossza meg ismerőseivel: