Folyamatban van Hargita megye értéktárának kialakítása

Egy projekt partnereként nyert támogatást Hargita Megye Tanácsa 

Folyamatban van Hargita megye értékeinek összegyűjtése, megyei értéktár kialakítása.  A tevékenység egy részét EU-s pénzből finanszírozzák, mivel Hargita Megye Tanácsa partnerként csatlakozott a CD-ETA „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritega” elnevezésű természeti és kulturális értékek digitalizálására vonatkozó projekthez. A támogatás ötlete újdonságnak számít, mivel más megyékben a magyar kormány segítségével vagy saját helyi forrásból bonyolítják le az értékek gyűjtését. A megyei értéktárba bekerült elemek később a Székelyföldi értéktár részei lesznek.

Az értékgyűjtési tevékenységről korábban egy Nemzetközi Értéktár Konferencia keretében számolt be Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója, Márton István. Akkor elhangzott egyelőre 136 értéket sikerült összegyűjteniük és kérték, hogy minél többen kapcsolódjanak be a folyamatba, hogy gyarapodjon ez a szám. További fejleményként született az az elképzelés  Hargita Megye Tanácsa részéről, hogy csatlakoznak a CD-ETA „Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritega” projekthez, hogy megkeresve a program és az értéktár bizottság tevékenysége közötti kapcsolódási pontokat kihasználják a program adta lehetőségeket a megyei értéktár bizottság tevékenységének lebonyolításában. Az lenne a fontos, hogy majd a projektben kidolgozott digitalizálásra vonatkozó stratégiák, gyakorlatok és alkalmazások segítsék a megyei értéktár digitalizációját. A projekt keretében ki kell alakítsák a helyi érintettek csoportját, ebben részt kell vegyenek a megyei értéktár bizottság tagjai, és mindazok akik dolgoznak az értéktár megvalósítása érdekében.

Az értékek összegyűjtésének, rendszerezésének célja, megőrizni az örökséget a jövőnek, ezáltal segítve a gazdaság, a turizmus és a személyes kiteljesedés sikeres fejlődését. Értékeink fenntartása, megőrzése és továbbörökítése minden nemzedék elsőrendű kötelessége. Megőrzésük elkerülhetetlen és halaszthatatlan feladat, hiszen ki vannak téve az eltűnés veszélyének – véli Borboly Csaba megyeelnök.

Kérem ossza meg ismerőseivel: