Folyik a per a Lázár-kastélyért

Tovább küzdenek a műemlék épület közhasznú célra való használatáért
Belépne a szárhegyi Lázár-kastély perébe a megyei és a helyi önkormányzatHamarosan kezdődnek a Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa alintézményének programjai, illetve a turistaidény, a pünkösd, ezért is jó lenne, ha most már minél hamarabb megnyílna a szárhegyi Lázár-kastély mind a művészek, mind a látogatók számára – nyilatkozta Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a gyergyószentmiklósi bíróságon április 2-án, csütörtökön lezajlott tárgyalás után. A jelenleg folyó per az örökösök rendelkezési jog fölötti vitáját rendezné, és a csütörtöki tárgyaláson részt vett a megyeelnök és Hargita Megye Tanácsának jogi képviselői is, azzal az igénnyel, hogy az intézmény belépjen a perbe, a szárhegyi önkormányzattal együtt, a közösségi érdek védelmében, a felperes többségi tulajdonos, Lipthay Antal Miklós mellett. – Azért harcolunk, hogy ez a probléma rendeződjön, hiszen a szárhegyiek keze munkája dőlhet romokba, ha bezárva tartják – tette hozzá Borboly Csaba.

lazarkastely1_kisujsag_cover

A gyergyószentmiklósi bíróság meghallgatta a felek érveit, és a napokban közzéteszi honlapján az ítéletet: beléphet-e a perbe a megyei és a helyi önkormányzat, vagy sem. Ha az önkormányzatok számára pozitív döntés születik, abban az esetben részt vehetnek az április 15-i terepszemlén. A következő tárgyalás időpontja 2015. április 16.

Mint ismeretes, a tulajdonosok nem tudtak megegyezni egymással, azaz a Dél-Amerikában élő örökösök, a Berczely család tagjai, akik az ingatlan 9/24 részének tulajdonosai, a többi örökössel, a Budapesten élő Lipthay Antal Miklóssal és a Szárhegyen élő Vormair Istvánnal – a témáról itt található részletes információ: http://elemzo.hargitamegye.ro/a-gyergyoszarhegyi-lazar-kastely-tulajdonjoga-es-tevekenysege-korul-kialakult-helyzet/ 

Tavaly júliusban a csíkszeredai megyeházán jártak a Berczely család tagjai, és egyetértettek abban, hogy az ingatlant újra meg kell nyitni a látogatók számára, és a tárgyaknak vissza kell kerülniük a kastélyba. Hangsúlyozták: közcélra kell használni a műemléket, megőrizve történelmi jellegét. Korábban beszámoltunk arról is, hogy Lipthay Antal Miklós írásba adta: ingyen használatba adná a részét Hargita Megye Tanácsának közhasznú tevékenységre, és a községben adózna. Mivel a Berczelyek, ígéretük szerint, szintén írásba adják a közhasznúságra vonatkozó szándékukat, már csak a 2/24 rész tulajdonosán, Vormair Istvánon múlik, hogy megnyílhat-e a kastély.

Hargita Megye Tanácsának elnöke 2014 áprilisában támogatásért fordult Semjén Zsolthoz, Magyarország miniszterelnök-helyetteséhez, azt kérve, hogy a magyar kormány vállaljon szerepet az Erdélyi Történeti Múzeumnak a Lázár-kastélyban való létrehozásában és anyagilag járuljon hozzá az ingatlan fenntartásához, illetve az újrainduló tevékenységek finanszírozásához. A kormányfőhelyettes pozitívan fogadta a megkeresést, és kijelentette, hogy a magyar kormány anyagilag kész támogatni a kastély fenntartását, illetve az ott zajló kulturális tevékenységeket.

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély tulajdonjoga és tevékenysége körül kialakult helyzetről riportot készített a Hargita Stúdió, amely megtekinthető az alábbi linken:http://hargitatv.ro/2014/a-szarhegyiek-magukenak-erzik-a-lazar-kastelyt/ A téma iránt érdeklődők további információt találhatnak a megyei tanács Lázár-kastéllyal kapcsolatos aloldalán: http://hargitamegye.ro/lazar-kastely.html

lazarkastely2_kisujsag_cover

Kérem ossza meg ismerőseivel: