Folytatódik az egyre népszerűbb Kiskertész program

Közösségi térben is zajlik majd a kiskertészet

Újdonságként idén a Kiskertész program közösségi oldalán  (https://www.facebook.com/kiskerteszprogram) is versenyt hirdetnek, és a webfelületre felkerülnek a kiskertet ábrázoló fényképek. Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete Kiskertész programját 2016-ban is elindítják a IV–VII. osztályos diákok és osztályok számára, és térségenként a legtöbb kedvelést gyűjtő kiskert gazdája értékes jutalomban részesül. A programban részt vevő tanulók saját zöldségeskertet alakíthatnak ki, amelyeket év végén díjaznak. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Márton István, a vidékfejlesztési egyesület elnöke és Görbe Péter főtanfelügyelő levélben kérte fel a megye iskolaigazgatóit, hogy minél többen csatlakozzanak a Kiskertész programhoz.

A Kiskertész program lassan igazi mozgalommá válik, évről évre egyre nagyobb érdeklődés és lelkesedés övezi a diákok részéről, amely. Fő célja felhívni az iskolás gyerekek és szüleik figyelmét arra, hogy friss zöldségeket különösebb anyagi ráfordítás nélkül lehet megtermelni. Ezáltal a diákok megtapasztalhatják, mennyire más az íze, felhasználhatósága a friss, általuk termelt zöldségnek a kereskedelemben forgalmazott termékekhez képest.

kiskertesz1

Borboly Csaba arra bátorítja a tanulókat, hogy igyekezzenek bevonni a szülőket is a veteményezésbe.

– A visszajelzések alapján fogjuk kiosztani az iskoláknak a magokat, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a kertészkedés örömeit és szépségeit már gyermekkorukban. A saját termés mindig finomabb és egészségesebb – véli a megyeelnök.

Márton István elmondta: a Kiskertész programban azok a diákok igényelhetik a vetőmagcsomagokat – hónapos retek, fejes saláta, sárgarépa, cukkini, zöldborsó –, akik otthon szeretnék létrehozni saját zöldségeskertjüket, illetve azok az osztályok, amelyek közösen szeretnék az iskola zöldségeskertjében kipróbálni a kertészkedést.

Azoknak a diákoknak, akik részt vesznek a programban, fényképes beszámolót kell küldeniük június 15-i határidővel, és vállalniuk kell, hogy a nyár folyamán bemutatják egy bizottságnak az általuk létrehozott zöldségeskertet, amelyet a bizottság pontoz és térségenként díjaz.

Március 7-ig várják az iskolák, az osztályközösségek és a tanulók jelentkezését a csatolt űrlap kitöltésével. Bővebb információ a karikascsilla@hargitamegye.ro és a janomonika@hargitamegye.ro e-mail-címen vagy a 0740-169850 és a 0740-122490 telefonszámok egyikén igényelhető.

Kérem ossza meg ismerőseivel: