Folytatódnak az elkezdett beruházások, nőtt a pályázati keret

Elfogadták Hargita megye 2016. évi költségvetését

A karcfalvi-jenőfalvi gyermek-fúvószenekar előadásával kezdődött a csíkjenőfalvi kultúrotthonban Hargita Megye Tanácsa kihelyezett ülése január 28-án, csütörtökön, amelynek napirendjén szerepelt a 2016. évi költségvetésről szóló határozattervezet.

Tanacsules Csikjenofalvan (2)

Az idei büdzsét tömören így jellemezte Borboly Csaba megyeelnök: a szükség költségvetése. Kifejtette, hogy a hivatal működési költségeiből kellett elvonniuk ahhoz, hogy a fontosabb beruházások folytatására, illetve újak elkezdésére jusson pénz. Hangsúlyozta: törekszenek az elkezdett beruházások befejezésére és újak elkezdésére. Nem csökkentették az egyesületeknek, közösségi fejlesztési társulásoknak fizetett tagdíjakat, például a felcsíki Önkormányzati Fejlesztési Társulásnak fizetett tagdíjat idén több mint kétszeresére, 113 600 lejre növelték (eddig 50 000 lej volt az évi hozzájárulás), a karcfalvi jégpályának, illetve a Felcsík SK-nál sportoló gyerekeknek szánva. Szintén növelték a megyei tanács támogatási programjainak keretösszegét, amelyre civilszervezetek, egyesületek, egyházak pályázhatnak számos területen, többek között sport-, kulturális, műemlékvédelmi, készenléti tevékenységekre.

Tanacsules Csikjenofalvan (3)

Borboly Csaba azt is ismertette a jelenlévőkkel, hogy az alintézményeknél a költségeket a 2014. évi szintre csökkentették, a beruházási listán pedig elsősorban azokat az utakat hagyták meg, amelyeket folytatni kell, ám néhány új beruházás elkezdését, tervezését is belefoglalták. Az utaknál folytatják a csomafalvi csúszás helyreállítását, a solymosi, a büdösfürdői és a csíkpálfalvi út felújítását, a csicsói Olt-híd építését. Emellett az árvízkárok helyreállítását, valamint az atyhai és a két gyergyóremetei megyei út korszerűsítésén is tovább dolgoznak. Az új beruházások között szerepel a járdaprogram – amely a megyei utak településeken átvezető szakaszain történő gyalogos forgalom biztonságát szolgálja –, a csibai út felújítása, két tölgyesi kishíd létesítése, Hidegségen támfal építése, a 131A (Homodalmás–Homoródkeményfalva) felújítása.

Tanacsules Csikjenofalvan (4)

A megyeelnök és tanácsos kollégái közül többen elismeréssel szóltak a Bálint Zoltán karmester és tanítványai, a jenőfalvi és karcfalvi gyerekekből álló fúvószenekar színvonalas előadásáról. A Felcsík SK-nál tanuló gyerekek korongot és zászlócskát osztottak szét a tanácsosok között. Az ülés után a megyei tanács tagjai, munkatársai meglátogatták a karcfalvi műjégpályát, ahol éppen edzést tartottak.

Fotók: Keresztes Zoltán

Kérem ossza meg ismerőseivel: