Frissítették a magas járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékét

Ismét karanténba kell vonulniuk a Magyarországról érkezőknek

Aktualizálta csütörtökön az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) a magas járványügyi kockázatot jelentő országok jegyzékét. A listán szereplő államokból Romániába érkezőknek karanténba kell vonulniuk.

Az intézkedés február 15-étől kezdődően lép hatályba.

A magas járványügyi kockázatot jelentő országok listáján a következők szerepelnek: Portugália, Izrael, Montenegró, Turks- és Caicos-szigetek, Andorra, Csehország, Monaco, Spanyolország, San Marino, Szlovénia, Gibraltár, Guernsey, Saint Lucia, Horvátország, Libanon, Lettország, Észtország, Amerikai Egyesült Államok, Szlovákia, Egyesült Arab Emírségek , Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Nagy-Britannia, Aruba, Albánia, Seychelle-szigetek, Bahrein, Franciaország, Saint Maarten, Málta, Svédország, Puerto Rico, Litvánia, Luxemburg, Szerbia, Panama, Maldív-szigetek, Írország, Brazília, Hollandia, Falkland-szigetek, Olaszország , Eswatini, Belgium, Chile, Peru, Kolumbia, Svájc, Argentína, Koszovó, Fehéroroszország, Kuvait, Ausztria, Uruguay, Bolívia, Moldova, Botswana, Észak-Macedónia, Ciprus, Lengyelország, Francia Polinézia, Grúzia, Liechtenstein, Malajzia, Németország, Magyarország , Katar, Dél-Afrika.

A magas járványügyi kockázatot jelentő országokból érkező azon személyek számára, akik egy 72 órásnál nem régebbi, negatív RT-PCR-tesztet mutatnak fel koronavírusra, a karantén 10 napos, és otthon, vagy a bejelentett tartózkodási helyen tölthető le. Ugyanez érvényes a velük érkező, 3 évesnél kisebb gyerekekre is, akik ugyanennyi időre karanténba kerülnek, de esetükben nem kell RT-PCR-tesztet felmutatni.

Az említett területekről érkező személyek, akik az országba lépéskor nem mutatnak be negatív RT-PCR tesztet, 14 napra kerülnek karanténba otthon vagy a bejelentett lakhelyen.

Kivételt képeznek azok, akik Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságából érkeznek, nekik ugyanis 72 órásnál nem régebbi negatív RT-PCR tesztet kell bemutatniuk koronavírusra, mindemellett 14 napra kerülnek karanténba otthon vagy a bejelentett lakhelyen.

A CNSU határozata azt is előírja, hogy az epidemiológiai kockázati területekről – ideértve Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságát is – Romániába tartó személyszállító járműveket működtető gazdasági szereplők kötelesek megtiltani olyan személyek beszállását, akik nem tudnak negatív RT-PCR tesztet felmutatni, vagy annak bizonyítékát, hogy az illető legalább 10 nappal korábban már megkapta a SARS-CoV-2 elleni oltás második dózisát is. A Romániába utazók egy olyan dokumentumot is felmutathatnak, amely azt bizonyítja, hogy az utóbbi 90 nap alatt átestek a SARS-CoV-2 fertőzésen, és a fertőzés kimutatása az utazás előtt legalább 14 nappal történt.


Forrás: www.agerpres.ro


Lista State cu risc epidemiologic ridicat 11.02.2021-1 Lista State cu risc epidemiologic ridicat 11.02.2021-2Forrás: www.cnscbt.ro

 

 

Kérem ossza meg ismerőseivel: