Frissült a járványügyi kockázatot jelentő országok listája

Belgium, Ausztria és Görögország piros zónába került

Frissítette csütörtökön az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő régiók és országok listáját. Belgium, Ausztria, Görögország, Fehéroroszország és Jersey piros besorolást kapott.

A CNSU 90-es számú határozata szerint a fertőzöttségi ráta csökkenése miatt Izrael, Palesztina, Feröer-szigetek, Guyana, Bermuda, Saint Lucia és Saint Maarten piros zónából sárgába került át, míg a ráta növekedése miatt Izland és Azerbajdzsán a zöld zónából került sárgába.

Zöld besorolást kapott Gabon, Guatemala, Botswana, Filipine és Leshoto.


Forrás: www.agerpres.ro


Október 22-től továbbra sincs karantén sem a Magyarországról Romániába érkezőknek, sem a Romániából Magyarországra érkezőknek!

Magyarország nem a Romániában használt szín alapú országbesorolást veszi alapul a karanténkötelezettség megállapításakor. Jelenleg Magyarország alapvetően senkinek sem ír elő karanténkötelezettséget, aki Romániából érkezik.

Románia átlagosan hetente frissíti az országok besorolását, amely alapján Magyarország továbbra is zöld besorolásban van.

Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár


Zöld zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5-tel egyenlő vagy annál kevesebb 1000 lakosra vetítve;

Sárga zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5 és 3 közötti 1000 lakosra vetítve;

Piros zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 3 vagy annál magasabb 1000 lakosra vetítve.

A zöld zónából Romániába érkező személyeknek nem kell karanténba vonulniuk.

A sárga vagy piros zónából Romániába érkező személyeknek lakhelyi karanténban kell tölteniük 14 napot.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak a személyeknek, akik legalább 10 napja a SARS-CoV-2 elleni vakcina teljes adagját megkapták (kétdózisú oltás esetén mindkét dózist).

A sárga és vörös zónából érkező személyek, ha az országba lépéskor nem rendelkeznek negatív RT-PCR teszteredménnyel, a 10. nap után elhagyhatják a karantént, ha a karantén 8. napján SARS-CoV-2 tesztet végeznek, amelynek eredménye negatív, és nincsenek a betegségre utaló tüneteik.


A teljes lista alább böngészhető:

Lista State cu risc epidemiologic ridicat din 21.10.2021

Kérem ossza meg ismerőseivel: