Frissült a járványügyi kockázatot jelentő országok listája

A Magyarországról Romániába érkező oltatlan személyeknek karanténba kell vonulniuk

Frissítette az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő régiók és országok listáját. Hollandia, Oroszország, a Feröer-szigetek és Guernsey piros besorolást kapott.

A CNSU 95-ös számú határozata szerint a fertőzöttségi ráta csökkenése miatt Malajzia, Kuba, Grenada, Costa Rica és Antigua és Barbuda piros zónából sárgába került át, míg a ráta növekedése miatt Csehország, Dánia, Magyarország, Németország, Svájc, Liechtenstein, Grönland, Jordánia és Botswana a zöld zónából került sárgába.

Zöld besorolást kapott Palesztina, Bermuda, Curaçao, Montserrat, Brit Virgin-szigetek és Turks- és Caicos-szigetek.


Forrás: www.agerpres.ro


OKTÓBER 31-TŐL KEZDŐDŐEN A MAGYARORSZÁGRÓL ROMÁNIÁBA ÉRKEZŐ OLTATLAN SZEMÉLYEKNEK KARANTÉNBA KELL VONULNIUK, KIVÉTELT KÉPEZNEK A LENT FELSOROLT ESETEK! 

A Romániából Magyarországra érkezők részére nincs változás, továbbra sincs karantén senki részére sem.

Magyarország nem a Romániában használt szín alapú országbesorolást veszi alapul a karanténkötelezettség megállapításakor. Jelenleg Magyarország alapvetően senkinek sem ír elő karanténkötelezettséget, aki Romániából érkezik, se Covid-19 oltással rendelkezők részére, se Covid-19 oltással nem rendelkezőknek, és semmiféle teszt nem szükséges.

Románia átlagosan hetente frissíti az országok besorolását, amely alapján Magyarország az október 29-i frissítést követően sárga országnak minősül.

A SÁRGA ORSZÁGOKBÓL az alábbi FELTÉTELEK alapján lehet Romániába belépni:

A román határőrség a Romániába történő belépés során ellenőrizni fogja a határra érkezők oltási igazolását. Románia az Európai Unióban oltottaktól jelenleg már kizárólag csak az Európai Unió által használt QR kóddal rendelkező Covid igazolásokat fogadja el. A Magyarországon oltott személyek az említett igazolást az EESZT alkalmazásban tudják bemutatni az okostelefonjukon, vagy az Európai Uniós QR kódot jó minőségben, papíralapon kinyomtatva. A Romániában oltott személyek a https://certificat-covid.gov.ro/ oldalon igényelhetik az igazolásukat. Az igazolásunkat a bárki által letölthető és ingyenesen használható CHECK DCC alkalmazásban ellenőrizhetjük, mely a QR kód beolvasása után az érintett nevét zölddel mutatja, amennyiben az illető EU által jóváhagyott vakcinával volt beoltva és eltelt 10 nap a második oltás után. Ha az említett feltétel nem áll fenn, akkor viszont pirossal jelez. A magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolványon (plasztikkártyán) szereplő QR kód nem azonos az Európai Uniós QR kóddal, így azt nem fogadják el a román hatóságok!

Az RMDSZ közbenjárásának köszönhetően azonnali hatállyal karanténmentes a határátlépés Romániába mindenki számára, akinek oltásigazolványa van, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot választott. Az új rendelkezés érdemében nemcsak az Európai Unió által elfogadott négy vakcinával, hanem például a Magyarországon használt Szputnyik- és Sinopharm-vakcinával oltott személyek is karanténmentesen léphetik át a határt Románia irányába.

Nem kell karanténba vonulniuk a sárga zónából érkezőknek, ha Európai Unió által jóváhagyott Covid-19 oltóanyaggal történt az oltás, és a második oltás után eltelt 10 nap.

Nem kell karanténba vonulniuk a sárga zónából érkezőknek, ha átestek a betegségen, és legkevesebb 14, legfeljebb 90 nap telt a fertőzés igazolása óta. A betegségen átesettségüket a saját nemzeti hatóságuknál az embereknek be kell regisztrálni az Európai Uniós nyilvántartásba, hogy erről fel tudják mutatni az EU-s QR kódot.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik nincsenek beoltva, de egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak az ingázóknak, illetve gazdasági szereplőknek, akik tudják bizonyítani (pl. munkaszerződéssel), hogy üzleti érdekben, vagy munkaügyben utaznak Romániába.

A 12 évesnél kisebb gyermekek mentesülnek a karanténkötelezettség alól, és negatív PCR-tesztet sem kell felmutatniuk az országba való beutazáskor.

Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár


Zöld zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5-tel egyenlő vagy annál kevesebb 1000 lakosra vetítve;

Sárga zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5 és 3 közötti 1000 lakosra vetítve;

Piros zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 3 vagy annál magasabb 1000 lakosra vetítve.

A zöld zónából Romániába érkező személyeknek nem kell karanténba vonulniuk.

A sárga vagy piros zónából Romániába érkező személyeknek lakhelyi karanténban kell tölteniük 14 napot.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak a személyeknek, akik legalább 10 napja a SARS-CoV-2 elleni vakcina teljes adagját megkapták (kétdózisú oltás esetén mindkét dózist).

A sárga és vörös zónából érkező személyek, ha az országba lépéskor nem rendelkeznek negatív RT-PCR teszteredménnyel, a 10. nap után elhagyhatják a karantént, ha a karantén 8. napján SARS-CoV-2 tesztet végeznek, amelynek eredménye negatív, és nincsenek a betegségre utaló tüneteik.


A teljes lista alább böngészhető:

Lista State cu risc epidemiologic ridicat din 29.10.2021

Kérem ossza meg ismerőseivel: