Frissült a járványügyi kockázatot jelentő országok listája

Magyarország piros zónába került

Frissítette csütörtök esti online ülésén az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját.

A CNSU határozata szerint piros zónába került Magyarország, a Cseh Köztársaság, Dánia, Izland, Luxemburg, a Maldív-szigetek és a Kajmán-szigetek.

Pirosból sárga zónába került az Amerikai Egyesült Államok és Saint Kitts és Nevis az esetszámok csökkenésének köszönhetően.

Az incidencia növekedése következtében zöldből sárga zónába került Lengyelország, Norvégia, San Marino és Andorra.

Zöld zónába került Izrael, Kuba, Costa Rica, Guyana, a Bahama-szigetek, Grenada, Sint Maarten, Antigua és Barbuda, valamint az Amerikai Virgin-szigetek.


Forrás: www.agerpres.ro


Vörös Zónába kerül Magyarország 2021. november 7-től (vasárnap, 00:01 perctől)!

• MAGYARORSZÁG IRÁNYÁBA továbbra sincs senkinek se karantén! Kizárólag személyi igazolványt, vagy útlevelet kell felmutatni, nem kell sem oltási papír, sem teszt!

• Ahhoz, hogy ROMÁNIA IRÁNYÁBA ne kerüljünk karanténba, személyi igazolványt és olyan teljes immunizálásról szóló oltási igazolást kell felmutatni, amely rendelkezik Európai Uniós QR kóddal.

Minden Magyarországon és Romániában használt Covid-19 oltóanyagot elfogadnak a román határőrök, beleértve a Szputnyik és a Sinopharm vakcinákat is. Az igazolás szólhat arról is, hogy valaki több mint 14 napja átesett a betegségen, de azóta nem telt el több mint 180 nap. Fontos, hogy mindkét esetben az igazolásnak Európai Uniós QR kóddal kell rendelkeznie.

Aki Magyarországon kapott Covid-19 elleni védőoltást, vagy esett át a betegségen, az EESZT mobil alkalmazásból tudja felmutatni az Európai Uniós QR kódot. Aki Romániában, a https://certificat-covid.gov.ro/ oldalon kérheti a QR kódot tartalmazó igazolást. A Magyarországon használt védettségi igazolás (plasztik kártya) QR kódját a román határőrök nem tudják beolvasni, így azt elfogadni sem tudják.

Fontos, hogy Románia a teljes immunizálás utáni igazolásokat fogadja el, amely a legtöbb oltóanyagnál a második oltást követő 10. naptól számít.

Jelentős változás, hogy míg sárga országból a belépés előtt 72 órával elvégzett negatív PCR teszttel korlátlan ideig lehetett Romániában tartózkodni, addig a vörös országból érkezőkre más szabályok vonatkoznak! A vörös országból negatív PCR teszttel maximum 72 órát lehet Románia területén maradni. Ha valaki ezt követően Romániában marad, akkor azonnali hatállyal 14 napos karanténba kerül! A túltartózkodás ténye a határon kilépéskor kiderül.

A 12 évesnél kisebb gyermekek mentesülnek a karanténkötelezettség alól, és negatív PCR-tesztet sem kell felmutatniuk Romániába való beutazásukkor.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak az ingázóknak, akik a határ mellett az egyik országban élnek, és a másikban dolgoznak. Ezt lakcímmel és munkaszerződéssel kell igazolni!

Azon román állampolgárok, akik magyarországi cég alkalmazásában állnak, és üzleti ügyben érkeznek Romániába, és ezt az országba való belépésükkor igazolják, karanténmentesen léphetnek be Románia területére.

Karantén nélkül léphetnek be Románia területére azok a külföldi lakóhellyel rendelkező román állampolgárságú diákok (amennyiben kiskorúak, akkor kisérőik is), akik napi szinten járnak Romániába vagy külföldre tanulni, illetve felvételi- vagy záróvizsgát tesznek, és mindezeket papírral is tudják igazolni.

2,4 tonna feletti árufuvarozók, illetve 9 fő szállítási kapacitást meghaladó gépjárművek vezetői a belépést megelőző 72 órában elvégzett negatív PCR teszttel léphetnek be az országba munkaügyben, amennyiben nem rendelkeznek a fentebb leírtak szerinti oltással.

Sportolók, művészek, valamint ezeknek kísérőik, amennyiben sportversenyre, kulturális-, művészeti- vagy szórakoztató eseményre érkeznek Romániába, akkor a belépést megelőző 72 órában elvégzett negatív PCR teszttel léphetnek be az országba, amennyiben nem rendelkeznek a fentebb leírtak szerinti oltással.

Rendkívüli családi eseményekre, mint például gyermek születése, házasság vagy temetés, illetve orvosi beavatkozásra, mint például rákos betegség gyógyítására vagy személyi azonosító okmány cseréje, illetve időpontfoglalás után a román hatóságoknál oltást felvenni érkezőknél a támogató dokumentumok alapján a hatóságok megvizsgálhatják a karantén elrendelésének ideiglenes szüneteltetését. Ezeket az egyedi döntéseket a határátlépést követően az adott megyében illetékes Közegészségügyi Igazgatóság (Direcția de Sănătate Publică) hozza meg a bemutatott iratok alapján.


Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár


Zöld zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5-tel egyenlő vagy annál kevesebb 1000 lakosra vetítve;

Sárga zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5 és 3 közötti 1000 lakosra vetítve;

Piros zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 3 vagy annál magasabb 1000 lakosra vetítve.

A zöld zónából Romániába érkező személyeknek nem kell karanténba vonulniuk.

A sárga vagy piros zónából Romániába érkező személyeknek lakhelyi karanténban kell tölteniük 14 napot.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak a személyeknek, akik legalább 10 napja a SARS-CoV-2 elleni vakcina teljes adagját megkapták (kétdózisú oltás esetén mindkét dózist).

A sárga és vörös zónából érkező személyek, ha az országba lépéskor nem rendelkeznek negatív RT-PCR teszteredménnyel, a 10. nap után elhagyhatják a karantént, ha a karantén 8. napján SARS-CoV-2 tesztet végeznek, amelynek eredménye negatív, és nincsenek a betegségre utaló tüneteik.


A teljes lista alább böngészhető:

Anexă_la_HCNSU_nr._97_din_04.11.2021

Kérem ossza meg ismerőseivel: