Frissült a járványügyi kockázatot jelentő országok listája

Piros zónás lett Németország, Svájc, Lengyelország, Norvégia, az Amerikai Egyesült Államok

Frissítette csütörtök este az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi szempontból kockázatos országok listáját.

A CNSU határozata szerint piros zónába került Németország, Svájc, Lengyelország, Norvégia, az Amerikai Egyesült Államok, Liechtenstein, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Azerbajdzsán és Botswana.

Az esetszámok csökkenésének köszönhetően pirosból sárga zónába került át Fehéroroszország, Új-Kaledónia, Suriname, valamint Saint Vincent és a Grenadine-szigetek.

Az incidencia növekedése következtében zöldből sárga zónába került Finnország, Laosz, a Falkland-szigetek, valamint a Turks- és Caicos-szigetek.

Ugyanakkor Saint Lucia zöld zónás lett.


Forrás: www.agerpres.ro


2021. november 11-én frissültek az Európai Unió által közzétett számok. Magyarország 6,1-es értékkel továbbra is vörös zóna marad.

• MAGYARORSZÁG IRÁNYÁBA továbbra sincs senkinek se karantén! Kizárólag személyi igazolványt, vagy útlevelet kell felmutatni, nem kell sem oltási papír, sem teszt!

• Ahhoz, hogy ROMÁNIA IRÁNYÁBA ne kerüljünk karanténba, személyi igazolványt és olyan teljes immunizálásról szóló oltási igazolást kell felmutatni, amely rendelkezik Európai Uniós QR kóddal.

• Minden Magyarországon és Romániában használt Covid-19 oltóanyagot elfogadnak a román határőrök, beleértve a Szputnyik és a Sinopharm vakcinákat is. Az igazolás szólhat arról is, hogy valaki több mint 14 napja átesett a betegségen, de azóta nem telt el több mint 180 nap. Fontos, hogy mindkét esetben az igazolásnak Európai Uniós QR kóddal kell rendelkeznie.

• Aki Magyarországon kapott Covid-19 elleni védőoltást, vagy esett át a betegségen, az EESZT mobil alkalmazásból tudja felmutatni az Európai Uniós QR kódot. Aki Romániában, a https://certificat-covid.gov.ro/ oldalon kérheti a QR kódot tartalmazó igazolást. A Magyarországon használt védettségi igazolás (plasztik kártya) QR kódját a román határőrök nem tudják beolvasni, így azt elfogadni sem tudják.

• Fontos, hogy Románia a teljes immunizálás utáni igazolásokat fogadja el, amely a legtöbb oltóanyagnál a második oltást követő 10. naptól számít.

• Jelentős változás, hogy míg sárga országból a belépés előtt 72 órával elvégzett negatív PCR teszttel korlátlan ideig lehetett Romániában tartózkodni, addig a vörös országból érkezőkre más szabályok vonatkoznak! A vörös országból negatív PCR teszttel maximum 72 órát lehet Románia területén maradni. Ha valaki ezt követően Romániában marad, akkor azonnali hatállyal 14 napos karanténba kerül! A túltartózkodás ténye a határon kilépéskor kiderül.

• A 12 évesnél kisebb gyermekek mentesülnek a karanténkötelezettség alól, és negatív PCR-tesztet sem kell felmutatniuk Romániába való beutazásukkor.

• Nem kell karanténba vonulniuk azoknak az ingázóknak, akik a határ mellett az egyik országban élnek, és a másikban dolgoznak. Ezt lakcímmel és munkaszerződéssel kell igazolni!

• Azon román állampolgárok, akik magyarországi cég alkalmazásában állnak, és üzleti ügyben érkeznek Romániába, és ezt az országba való belépésükkor igazolják, karanténmentesen léphetnek be Románia területére.

• Karantén nélkül léphetnek be Románia területére azok a külföldi lakóhellyel rendelkező román állampolgárságú diákok (amennyiben kiskorúak, akkor kisérőik is), akik napi szinten járnak Romániába vagy külföldre tanulni, illetve felvételi- vagy záróvizsgát tesznek, és mindezeket papírral is tudják igazolni.

• 2,4 tonna feletti árufuvarozók, illetve 9 fő szállítási kapacitást meghaladó gépjárművek vezetői a belépést megelőző 72 órában elvégzett negatív PCR teszttel léphetnek be az országba munkaügyben, amennyiben nem rendelkeznek a fentebb leírtak szerinti oltással.

• Sportolók, művészek, valamint ezeknek kísérőik, amennyiben sportversenyre, kulturális-, művészeti- vagy szórakoztató eseményre érkeznek Romániába, akkor a belépést megelőző 72 órában elvégzett negatív PCR teszttel léphetnek be az országba, amennyiben nem rendelkeznek a fentebb leírtak szerinti oltással.

 Rendkívüli családi eseményekre, mint például gyermek születése, házasság vagy temetés, illetve orvosi beavatkozásra, mint például rákos betegség gyógyítására vagy személyi azonosító okmány cseréje, illetve időpontfoglalás után a román hatóságoknál oltást felvenni érkezőknél a támogató dokumentumok alapján a hatóságok megvizsgálhatják a karantén elrendelésének ideiglenes szüneteltetését. Ezeket az egyedi döntéseket a határátlépést követően az adott megyében illetékes Közegészségügyi Igazgatóság (Direcția de Sănătate Publică) hozza meg a bemutatott iratok alapján.


Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár


* Zöld zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5-tel egyenlő vagy annál kevesebb 1000 lakosra vetítve;

Sárga zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 1,5 és 3 közötti 1000 lakosra vetítve;

Piros zóna – a 14 nap alatt regisztrált megbetegedések száma 3 vagy annál magasabb 1000 lakosra vetítve.

A zöld zónából Romániába érkező személyeknek nem kell karanténba vonulniuk.

A sárga vagy piros zónából Romániába érkező személyeknek lakhelyi karanténban kell tölteniük 14 napot.

Nem kell karanténba vonulniuk azoknak a személyeknek, akik legalább 10 napja a SARS-CoV-2 elleni vakcina teljes adagját megkapták (kétdózisú oltás esetén mindkét dózist).

A sárga és vörös zónából érkező személyek, ha az országba lépéskor nem rendelkeznek negatív RT-PCR teszteredménnyel, a 10. nap után elhagyhatják a karantént, ha a karantén 8. napján SARS-CoV-2 tesztet végeznek, amelynek eredménye negatív, és nincsenek a betegségre utaló tüneteik.


A teljes lista alább böngészhető:

Lista-State-cu-risc-epidemiologic-ridicat_rosu-si-galben_11.11.2021

Kérem ossza meg ismerőseivel: