Gólyafészek élőben

A Kolozs megyei Magyarfenesen

A Kolozs megyei Magyarfenes egyetlen gólyafészkének a történései követhetők e héttől élőben az interneten. A honlapot az Apáthy István Egyesület, és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Biológia és Ökológia Intézete létesítette és működteti. Az éjjel is látó kamera által 2015-ben egy kolozsvári vörös vércse család mindennapjaiba nyert betekintést a közönség. A kamera mostani felszerelését az Electrica Distributie Cluj áramszolgáltató vállalat illetékesei, és a gólyafészek környékén lakó magyarfenesi önkéntesek segítették.

A román, magyar és angol nyelvű honlap működtetői azt tűzték ki célul, hogy az élőképek mellett rövid bejegyzésekben is rögzítik a gólyafészek eseményeit. Céljuk, hogy az érdeklődők a gólyákon keresztül a természetet is jobban megismerhessék. Hasonló kamerák Maros, Szeben és Temes megyében működnek.

A magyarfenesi gólyafészekbe március 22-én tért vissza a hím gólya, és több mint két héttel később, április 8-án érkezett melléje a tojó. A fészekben április 11-én hajnalban jelent meg az első tojás, de sajnos két napra rá ki is gurult a fészekből, a fészket elfoglalni kívánó idegen gólyákkal vívott csetepaté közben.

Kérem ossza meg ismerőseivel: