Gyárlátogatás és egyeztetés Gyergyószentmiklóson

Vállalkozók, a megyei tanács képviselői, pedagógusok tanácskoztak a szakoktatás fellendítéséről

Gyárlátogatást tartottak és a szakoktatásról tárgyaltak január 27-én, szerdán Gyergyószentmiklóson Hargita Megye Tanácsának szervezésében. A jelenlevők egy textilipari egységet látogattak meg, de a megbeszélés során a faipar szakterülete is terítékre került. A találkozó egy eseménysorozat része volt, Gyergyószentmiklóson korábban tartottak gazdasági konferenciát, illetve egy fórum keretében beszélgettek az iskolaigazgatókkal a tennivalókról.

A szerdai eseményen Hargita Megye Tanácsa részéről jelen volt Barabás Csaba, az intézmény beruházásvonzási irodájának vezetője és Eigel Tibor, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója. Továbbá részt vettek Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós megbízott polgármestere, Görbe Péter megyei főtenfelügyelő, az Arbor Vállalkozók Szövetségének vezetősége és Gyergyó környéki iskolaigazgatók.

Gyergyo_gyarlatogatas_2016jan27_2

– A fő cél a vállalkozók és az oktatási intézmények együttműködése. Hargita Megye Tanácsa szorgalmazza és kiemelten kívánja támogatni azokat az oktatási intézményeket, amelyek a helyi munkapiacra termelnek munkaerőt, és ebbe a tervbe szeretnénk bevonni a helyi vállalkozókat is – nyilatkozta Borboly Csaba megyeelnök, aki egyéb elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen, de korábban is szorgalmazta a szakképzés fellendítését.

Az új szakok indítása miatt is fontos volt a gyárlátogatás, hiszen így a főtanfelügyelő, valamint az iskolaigazgatók személyesen tájékozódhattak a munkakörülményekről, és megbeszélhették a gyakorlati lehetőségeket.

A gyárlátogatás utáni egyeztetésen szóba került egy együttműködési protokoll megfogalmazása, amelyet a főtanfelügyelőség, helyi vállalkozói szervezetek, az iskolák, a helyi, valamint a megyei önkormányzat írna alá. A protokoll azt tartalmazná, hogy ki mivel támogatná, mit tud vállalni a minőségi szakoktatásért. A vállalkozói szervezetek is részt vállalnának abban, hogy gyárlátogatásokat szervezzenek, javaslatokat fogalmazzanak meg a tantervbe, lehetőséget biztosítsanak a diákoknak a szakmai gyakorlatra, illetve a diákmunkára, összegezte Barabás Csaba.

Hozzátette: Hargita Megye Tanácsa elkötelezett, hogy az iskolaigazgatók és a vállalkozók hasonló jellegű igényeit támogassa, ezért várják a megye minden részéről a kezdeményezéseket, megkereséseket.

A megyei tanács célja, hogy minél több friss diplomás tudjon a szakmájában elhelyezkedni, ezzel is csökkentve a munkanélküliséget és a fiatalok elvándorlását – hangsúlyozta a téma kapcsán Borboly Csaba.

Kérem ossza meg ismerőseivel: