Gyergyó-medencei néphagyományőrzőkkel ünnepelt Borszék

Sok szoknya pördült, sok táncban gyönyörködhetett a borszéki kultúrház közönsége szombaton – sikerélményt és örömet nyújtott a szeptember 12-i borszéki népdal- és táncünnep.

Harmadszorra rendezték meg a Borszéki Városháza támogatásával a Népzenészek és Néptáncosok Találkozóját – ám a házigazda, Tündérkert Virágai immár 11 éve folyamatosan a környék néptánccsoportjai találkozóinak kitartó, fáradhatatlan szervezője.

Moșneag Ilona városi tanácsos személye a kulcsa annak a „szeretet-bázisnak”, amellyel a rendezvényeket a tánccsoport tagjainak szülei közreműködésével is vendégváró szeretettel sikeressé teszik. Noha Ilike néni a tavaly hivatalosan átadta a tánccsoport vezetését a Tündérkert Virágai vezető táncosainak, idén e rendezvényen is a segítő közösség támogatásával vállalta a szervezés oroszlánrészét. Ezt a munkavégzést méltatta a rendezvény megnyitóján Mik József polgármester is.

A vendégeket és résztvevőket köszöntve az elöljáró jelezte, örömmel támogatja a borszéki rendezvényeket, és személyesen örömmel tölti el, hogy ennyi népi viseletbe öltözött résztvevővel lehet egy teremben, Borszék város Kultúrotthonában. Mint ígérte, ahogyan eddig is, továbbra is partnerként támogatni kívánja a városvezetés a további, hasonló rendezvényeket, és megköszönte minden részvevő és szervező hozzájárulását a tartalmas együttlét sikeréhez.

A színpad házigazdái, azaz az ünnepély konferálói – Köllő Melinda és Pál Blanka, szintén a Tündérkert Virágai tagjai – beköszöntőjükben ismertették a rendezvény létrejöttének lényegét, Moșneag Ilona megfogalmazásában.

Eszerint a táncaink és énekeink egyben a hűségünk kifejezése a szülőhelyünkhöz, édesanyánkhoz és édesapánkhoz, múltunkhoz, történelmünkhöz. Ezzel nem magunkat állítjuk előtérbe, hanem egy vallomást teszünk, valamint erőt is merítünk a gondoktól telített mai időkben, hogy a jövőért harcolni tudjunk, egymás felé fordulva, a kisközösség felé.

A rendezvény forgatókönyvében már reggel 9-től érkező vendégeket kaláccsal, pálinkával, üdítőkkel fogadták a Tündérkert Virágai tagjai. Megható pillanat volt a 11 órától kezdődő szentmise, melyet követően a szemerkélő eső ellenére látványos sorban kígyózva vonult át a kápolna-templomtól, zászlókkal vezetve, az ünneplő közösség.

borszek_neptanc1

A Kultúrház lelkes közönségének gazdag programot nyújtott a rendezvény – összesen 9 fellépő, mintegy negyed-negyedórás csoportonkénti fellépéssel hagyott maradandó emléket:

Nyitányként a Tündérkert Virágai kicsikből álló csoportja Ambrus Norbert felkészítésében mutatott be bogyiszlói táncokat,

A ditrói Kék Szivárvány hagyományőrző csoport – Ferenczy Enikő felkészítésével – csárdást és marosszéki táncokat adott elő. Megjegyzendő, hogy a csoportban több generáció táncol együtt, felemelő volt látni a 60 éves nagyszülőkkel közösen táncoló leszármazottakat.

A gyergyótölgyesi Plaiuri Tulgheșene csoportot Pop Lăcrămioara vezetésével több, mint 10 éve kölcsönös meghívásokkal maga mellett tudja a borszéki főszervező – a jó kapcsolatot hol itt, Borszéken, a tölgyesiek fellépésével, hogy a tölgyesi Roata Stelelor Fesztiválon való borszéki fellépéssel építik. Ezúttal is hangulatos programot adtak elő a szintén 50-60 év korhatárig is befogadó vendégek.

Remetéről az iskolásokból álló Sirülő Néptánccsoport Portik-Bakai Ádám vezetésével ádámosi, Küküllő menti táncokat mutatott be

Újfalut a Katorzsa Néptáncegyüttes képviselte. Oláh Ágota felkészítésében vajdaszentiványi legényest és sebes fordulóst mutattak be. Dénes Anita pedig kalotaszegi népdalcsokrot adott elő.

Gyergyóalfaluból a Domokos Pál Péter hagyományőrző citerazenekar csodálatos hangzásában gyönyörködhetett a hallgatóság. A Mayer Juliánna vezette csoport régi katonadalokat adott elő, dalcsoporttal.

A borszéki Czifrasarok táncegyüttese, kicsik és nagy csoportja egyaránt bemutatta tudását – a Ferency József vezette együttes legkisebbjei gyergyói táncokkal, a nagyok széki táncokkal léptek a kultúrház színpadára.

A Tünderkert Virágai nagy csoportja – Moșneag Szidónia felkészítésében – mezőségi legényest, és gyergyói ceppelt mutattak be.

A szervezők és Borszék közössége köszöni mindenkinek a részvételt, a nagyszerű hangulatot – öröm volt a közös bográcsos elfogyasztása, az új ismeretségek szövődése. Szeretetteli köszönet a csodálatos műsorért – és Borszék visszavár mindenkit jövőre is.

(Borsec PRESS)

Kérem ossza meg ismerőseivel: