Gyergyóalfaluban és Gyergyóditróban is épül járda

A járdaprogram célja a biztonságos közlekedési feltételek megteremtése

Gyergyóalfaluban, Gyergyóditróban és Oroszhegyen a megyei utak mellett épül járda Hargita Megye Tanácsa járdaprogramjából, a megvalósíthatósági tanulmányt elfogadta a megyei tanács március 28-i soros ülésén. Többek között rábólintott a döntéshozó testület a csíkszeredai megyeházán tartott tanácsülésen a KAP (Közös Agrárpolitika) projekt költségvetésére, amely a mezőgazdasági támogatásokhoz járul hozzá, illetve 60 ezer lejt különítettek el azon személyek díjazására, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a megye értékeinek népszerűsítéséhez. 

A KAP projekt költségvetése 39 384 euró, amelynek kapcsán Borboly Csaba megyeelnök kiemelte, fontos azon gondolkodni, hogy mi lesz 2021 után a kohéziós alapokkal, azon belül a mezőgazdasági támogatásokkal.

Hargita Megye Tanácsa évek óta odafigyel azokra a személyekre, akik hozzájárulnak a megye hírnevének öregbítéséhez, díjazásukra idén 60 ezer lejt különített el a testület.

2018 az ifjúság éve Hargita megyében, ennek jegyében, de a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan is, 50 ezer lejjel segíti a tanács a fiatal tehetségeket a tantárgyversenyek támogatása révén. – Mivel a törvény nem teszi lehetővé, hogy a megyei tanács közvetlenül díjazza a kiemelkedően tehetséges diákokat, ezért a megyei tanács egy egyesületen keresztül biztosítja ezeket a támogatásokat, amelynek tagja. Ugyanezen az egyesületen keresztül ösztöndíjprogrammal is segítjük a tanulókat – emelte ki Borboly Csaba.

Továbbá a megyei tanács ez alkalommal 20 ezer lejt különített el a néptáncprogram finanszírozására.

Az ülésen Borboly Csaba beszámolt a décsfalvi híd helyzetéről, miszerint egy cég megvásárolta azt a területet, ahol az átjárást tervezték biztosítani a Küküllőn keresztül. A vásárlás azután történt, hogy a megyei tanács illetékesei felmérték a terepet, ami gyanús fejleményként értékelt a tanács testülete. 

A különfélékben Chiorean Adrian, a műszaki vezérigazgatóság részéről a megyei utak állapotáról tájékoztatta a testületet, illetve terítékre került a rönkszállítók megbírságolása is, amely remélik, hogy hoz eredményt a probléma orvoslásában.

A testület döntéseiről Borboly Csaba élőben is beszámolt:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1551436524903725/?notif_id=1522242247823537&notif_t=live_video_explicit

Kérem ossza meg ismerőseivel: