Gyergyóalfaluban folytatódott a közös agrárpolitikai szeminárium

Segítenek az uniós forrásokra pályázóknak

Gyergyóalfaluban folytatódott a Kapacitásfejlesztés a vidéki térségekben a fenntartható mezőgazdasági fejlődésért (CAPacity building in rural areas for sustainable agriculture development) című projekt keretében tartott szeminárium február 23-án, csütörtökön támogatási lehetőségek ismertetése céljából. A rendezvényen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér alelnök, valamint Bende Sándor parlamenti képviselő.

A szemináriumon Csilip Árpád projektmenedzser ismertette a projekt részleteit: a Kapacitásfejlesztés a vidéki térségekben a fenntartható mezőgazdasági fejlődésért (CAPacity building in rural areas for sustainable agriculture development) című projekt keretében Hargita Megye Tanácsa az Európai Bizottság társfinanszírozásában szeretné felhívni a térségünkben gazdálkodó érintettek figyelmét az Unió közös agrárpolitikájának tartalmára. A tájékoztatás ugyanakkor segítséget szeretne nyújtani az uniós forrásokra pályázók számára is, hogy minél teljesebb dokumentációt tudjanak leadni, annak érdekében, hogy azt pozitívan bírálják el.

CAP3

Borboly Csaba a térségben lévő jó példákról, és további fejlesztési lehetőségekről beszélt:

– Jó példák vannak a megyében, amelyeket a gyergyói térségben is lehetne alkalmazni. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy csak összefogással lehet eredményt elérni, a nagyokkal felvenni a versenyt. Jó példának számít Fenyőalja Csomafalván, az Aranyászok Újfaluban, továbbá a Torzsások Szárhegyen. Egyelőre ebben a térségben nincsen nagyobb tejfeldolgozó, amely felvásárolná a tejet, de a remetei polgármesterrel beszélve talán lehetőség lenne egy kisebb beindítására – hangsúlyozta a megyeelnök. Hozzátette lehetne kisvágóhidakat is létesíteni, mert az itthon előállított termékek eladásán kell gondolkodni, mindehhez a megyei tanács biztosítaná a kapcsolati tőkét. Továbbá javasolta, hogy ágazatonként szerveződjenek egyesületekbe, mert úgy könnyebb az érdekeket érvényesíteni, pályázni. Másik probléma, amire felhívta a jelenlévők figyelmét a szakemberképzés.

Barti Tihamér alelnök elmondta, céljuk, hogy segítséget nyújtsanak a gazdák ügyintézésének megkönnyítésében.

– Fontos előrelépések történtek a mezőgazdasági regiszter elektronikus formában való átalakításához a különböző igazolások kiadásakor. Már 45 önkormányzat csatlakozott a programhoz, a gyergyói önkormányzatok is a részei – tette hozzá az alelnök.

alfalu_szeminarium1

Bende Sándor felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb probléma a gazdák által előállított termékek eladása, értékesítése, hozzátette várja a gazdák részéről mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek megkönnyítenék a gazdák ügyintézését, és előterjeszthetőek törvényjavaslatként.

Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának ismertetése mellett szó esett az élelmiszertermelés és -feldolgozás engedélyeztetésének EU-s követelményeiről, az állatállomány, illetve terület-alapú EU-s támogatásokról, vidékfejlesztési pályázati lehetőségekről illetve buktatóiról, valamint egészséges élelmiszer-termelés elveiről és főbb módszereiről.

Az előző szemináriumról szóló közleményünket itt olvashatják.

Kérem ossza meg ismerőseivel: