Gyergyóalfaluban mínusz 23,6 fokot mértek hajnalban

Az idei télen mért legalacsonyabb hőmérséklet -31,1 Celsius-fok

Mínusz 31 Celsius-fokot mértek csütörtökre virradóan a bodzafordulói meteorológiai állomáson; ez az idei télen mért legalacsonyabb hőmérséklet.

A szolgálatos meteorológus közölte, hogy a mínusz 31 fokot csütörtök hajnalban 6:30 és 7 óra között mérték, utána lassan emelkedni kezdett a hőmérséklet.

A térségben néhány napig még kitart a rendkívül hideg idő.Bodzafordulón 2017. január 10-én mínusz 32 fokot, 2015. január 8-án mínusz 34,6 fokot, 2005. február 8-án mínusz 35,8 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. Ezt megelőzően utoljára 1939-ben volt hasonló hideg a térségben.


Hargita megye: Gyergyóalfaluban mínusz 23,6, Csíkszeredában mínusz 23,2 Celsius-fok volt a reggel

Csütörtök reggel mérték az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét Hargita megyében: a gyergyóalfalui meteorológiai állomáson mínusz 23,6 Celsius-fokot, Csíkszeredában mínusz 23,2 fokot mutattak a hőmérők.

A nagyszebeni regionális meteorológiai központ szolgálatos meteorológusa, Adrian Paşol beszámolója szerint fagy volt az éjszaka a megye többi településén is, Maroshévízen mínusz 20, Székelyudvarhelyen mínusz 16,4 fokig süllyedt a hőmérők higanyszála. A Bucsin-tetőn a hőmérsékleti inverzió miatt magasabb hőmérsékletet, mínusz 13,2 Celsius-fokot mértek.

Hargita megyében egész éjszaka fagy volt, reggel 6 órakor mérték a legalacsonyabb értékeket.

A szakember szerint hasonló hidegre lehet számítani péntekre virraadóra is, sőt 2-4 fokkal kevesebb is lehet. Bár idén még nem volt ilyen hideg Hargita megyében, más években ennél alacsonyabb hőmérsékleti értékeket is mértek. Az 1961 és 2010 közötti mérések szerint 1976-ban volt a leghidegebb február 9-én, akkor Maroshévízen mínusz 33 fokot mutattak a hőmérők. Ugyanaznap Csíkszeredában mínusz 32, Gyergyóalfaluban mínusz 31 fokig hűlt le a levegő.

A helybéliek hozzászoktak a hosszú és hideg telekhez, azt mondják, várták már a fagyot, miután ebben a szezonban eddig a megszokottnál sokkal enyhébb télben volt részük.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: