Gyergyóban a hétvégén döntenek a parlamenti választáson induló személyéről.

Kovács Péter: az RMDSZ jelöltjeit a szakmaiság és a magyar ügy iránti elkötelezettség kell jellemezze

„Olyan személyek jelölését támogatjuk, akik hosszú évek óta a szakmában és a közéletben is eredményeket mutattak fel, bizonyítottak. A jelöltek kiválasztásában fontos szempont a szakmaiság, hiszen a parlamenti munka jelentős része a szakbizottságokban zajlik, ahol helyt kell állni, ki kell dolgozni, támogatni − sok esetben meg kell védeni − azokat a törvénykezdeményezéseket, amelyek a magyar közösség javát szolgálják. Ezért versenyképes szenátorokra és képviselőkre van szükség, akik felkészültségükkel gazdagítani és befolyásolni tudják a parlamenti munkát, aktív részesei a döntéseket előkészítő munkának” − nyilatkozta csütörtök délben Kovács Péter ügyvezető elnök, az RMDSZ jelöltállítási kritériumaival kapcsolatban. Mint ismeretes, a Szövetség szeptember végéig véglegesíti a parlamenti választáson megméretkező jelöltek listáját, ezt követi az induláshoz szükséges 200 ezer támogatói aláírás összegyűjtése.

Az ügyvezető elnök hangsúlyozta, azok vállalhatnak mandátumot a Szövetség színeiben, akik a magyar ügy elkötelezettjei, akik az RMDSZ alapelveinek megfelelően prioritásként kezelik a közösség gyarapodását, kiállnak a magyar emberekért Bukarestben is. 

„Kizáró jellegű kritériumaink közt szerepel az, ha valaki együttműködött a titkosszolgálattal vagy vezető tisztséget töltött be a volt államapparátusban, ha besúgó volt. Ezt a kitételt 26 éve nagyon komolyan vesszük, nem úgy a romániai pártok” – fejtette ki, majd hozzátette, másik előírás szerint akkor lehet valaki jelölt, ha erre az RMDSZ egy területi, megyei szervezetétől, vagy a Szövetséggel partnerségben álló civilszervezettől kap felhatalmazást, esetenként támogatói aláírások összegyűjtésével.

Az ügyvezető elnök szerint az egyensúlyra törekednek, az előző mandátumhoz képest szeretnének több hölgyet látni az RMDSZ-frakciókban, illetve ideális lenne, ha a tapasztalt kollegák mellé olyan fiatalok is bekerülnének, akik új lendületükkel segítenék a mindennapi munkát.

A területi szervezetek első jelölőüléseinek fejleményeivel kapcsolatban Kovács Péter elmondta: Seres Dénes vezeti az RMDSZ Szilágy megyei jelöltlistáját, hétvégén Gyergyóban és Hunyad megyében, jövő hét elején pedig Fehér megyében döntenek a parlamenti választáson indulók személyéről.

Kérem ossza meg ismerőseivel: