Gyergyócsomafalván tartott kihelyezett tanácsülést Hargita Megye Tanácsa

Támogatások, beruházások, kitüntetések

Újabb 3,1 millió lejből 61 egyházi épület javítását vagy felújítását támogatja Hargita Megye Tanácsa, miután év elején 1,5 millió lejjel finanszíroztak 40 sikeres pályázatot. Többek között erről döntött a megyei testület gyergyócsomafalvi kihelyezett soros havi ülésén november 25-én, hétfőn.

Gyergyócsomafalván karbantartási munkálatokat fognak elvégezni a sípályán: erre a célra 150 ezer lejt hagyott jóvá a testület. Gyergyóremetének további 140 ezer lejt ítéltek oda az Eszenyő felé vezető községi út rendbetételére.

Elfogadták ugyanakkor a megyei tanács társulását Csíkszentkirály önkormányzatával. Erre azért van szükség, hogy kivitelezhessék a járdaprogram beruházásait. Csíkszentkirályon, a 123D számú megyei út mellett szeretnének járdát építeni: értéke csaknem 1,2 millió lej.

Hasonló beruházásokat más településeken is támogatnak: a zetelaki járdára 340 ezer lejt hagytak jóvá. Itt továbbra is várják építőcégek jelentkezését a munkálatok befejezésére. Gyergyócsomafalván már építik a járdát: erre a beruházásra több mint 1,5 millió lejt hagytak jóvá. Székelyszentkirály járdaépítésére pedig több mint 1,2 millió lejt. Ditróban a 126-os megyei út mentén szintén építik a járdát, amelyre összesen 2,2 millió lejt szavaztak meg. Gyergyóalfaluban pedig a második szakasz járdaépítésére csaknem egymillió lejt.

TanacsulesCsomafalva_2019nov26 (3)

Alfalunak átadták ügykezelésbe a megyei út azon szakaszát, amely az iskolával szemben található, annak érdekében, hogy a község parkolóhelyet alakíthasson ki az út mellett.

Mindezek mellett a napokban elfogadja a Hargita Víz Fejlesztési Egyesület a megvalósíthatósági tanulmányát annak a nagy beruházásnak, amely az Udvarhelyszéki és Csíki ivóvíz- és csatornahálózatának korszerűsítését alapozza meg. A Nagy Operatív Program (POIM) forrásából megvalósuló beruházás értéke 136 millió euró. A tegnapi ülésen felhatalmazták az intézmény képviselőjét, aki majd Hargita Megye Tanácsát képviseli az egyesületben.

A tanácsülést megelőzően Hargita Megye Tanácsa Önzetlenség Díjjal ismerte el három Gyergyó térségi önkéntes tűzoltó-egyesület munkáját (előző közleményünk itt olvasható).

Kérem ossza meg ismerőseivel: