Gyergyóditró Tiszta forrás település díjat kapott

Ditró tiszta forrás

Gyergyóditró kapta az idei Tiszta forrás település díjat. Erről értesítette levélben Puskás Elemér polgármester Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét, aki ezúton is gratulál az elismerésért. A díjat azok a települések kapják, amelyeken több mint száz éve neves zenekutatók, zeneszerzők olyan gyűjtéseket végeztek, amelyek ránk maradtak. A magyar nyelvterületről először kapott nem magyarországi település ilyen díjat, Erdélyből Gyergyóditró, Felvidékről pedig Nagymegyer.

ditro_tiszta_forras– Újabb elismerése ez annak, hogy Székelyföldön olyan települések vannak, amelyek az egyetemes magyar értékek tiszta forrásai – nyilatkozta ennek kapcsán Borboly Csaba.

Puskás Elemér Budapesten vette át a díjat. Mint levelében írja, a több mint százéves kutatások anyagát megkapták CD-n, és ezek alapjai lehetnek a helyi hagyományőrző csoport további munkáinak, hiszen ditrói népdalok, táncok, viseletek és több mint százéves képek vannak az adathordozón. A kitüntetést a Magyar Tudományos Akadémia szárnyai alatt működő Zenetudományi Intézet, a Néprajzi Múzeum és a Hagyományok Háza igazgatói adták át.

Kérem ossza meg ismerőseivel: