Gyergyóiak a 17. Erdélyi Gitártáborban

A gyergyószárhegyi Dreamland Residents is bemutatkozott a tábor résztvevőinek

A 17. Erdélyi Gitártábor szervezői idén több újdonsággal rukkoltak elő a résztvevők számára. Az egyik fontos újdonság, hogy idén meghívást kaptak a 2016-os II. Legszebb Erdélyi Magyar Dal verseny finalistái, akik közöl a gyergyószárhegyi Dreamland Residents is bemutatkozott a tábor résztvevőinek.

A fiatal zenekar viszontagságos körülmények között érkezett meg a táborba, hiszen a Bogdán tetőre egyik autójuk nem tudott feljutni, ezért hangszereiket átpakolták és gyalogolva sötétedésre sikerült felérjenek. Érkezés után viszont a gyönyörű táj és a kíváncsi diákok rögtön meghozták a jókedvüket, ami több mint két órás produkcióhoz vezetett. A zenekar tagjai ezúttal egy új előadásformával találkoztak: nem egyszerűen koncerteztek, hanem a dalok között meséltek a kezdetekről, élményeikről, a dalaik és szövegeik megszületéséről, és még sok minden másról. Az előadás végeztével már kötetlenebb hangulatban folytatódott az este, ahol a jövő fiatal zenészei – a gitártábor résztvevői tovább beszélgettek, kérdezgettek a zenekar tagkaitól.

Dreamland Residents_érkezés

A 17. Erdélyi Gitártábor 2017. augusztus 14-én kezdődött, ahova a legtöbb résztvevő Maros, Hargita és Kovászna megyéből érkezett, de van, aki Bukarestből, Petrozsényból, az olténiai Szörényvárból, sőt Szlovákiából jött.

Tizenhét évvel ezelőtt néhány többet nyújtani, adni akaró zenész kezdeményezéseként indult a tábor. Az évek során folyamatosan fejlődött, változott, a gitárok mellett hamar megjelentek más hangszerek is. Az igények függvényében basszusgitárt, hangtechnikát, zeneelméletet kezdtünk oktatni, később dobkurzusokat tartottak a meghívott előadók, de a rockzene története is felbukkant bizonyos években, majd az ének-hangképzés és művészetmenedzsment oktatása is megszokottá vált. Az elmúlt néhány évben a Bethlen Gábor Alap támogatásával megszervezett táborban már kombinált oktatásban részesültek a diákok, az általuk választott kurzusok (kezdő/klasszikus, rock/blues, jazz, basszus, ének/hangképzés, ütős hangszerek, hangtechnika és ukulele) mellett tematikus műhelymunkák révén nyerhetnek betekintést a zenei világ különböző területeibe.

Fontosnak tartjuk, hogy diákjainkkal gyakorló, és a zenei világ által elismert zenészek foglalkozzanak, így nem csupán a hagyományos zenei oktatást tudjuk biztosítani, hanem személyes tapasztalataikkal fűszerezve tudnak többet nyújtani. Bátran állíthatjuk, hogy a legjobb szakemberek voltak jelen a táborban, köztük a marosvásárhelyi származású Alex Man, a Bukaresti Zeneakadémia dzsesszgitár-oktatója, akit egyben Románia egyik legjobb gitárosaként tart számon a szakma. Michael Acker, aki a Bukaresti Zeneakadémia jazz szakán végezte tanulmányait, elismert nagybőgős és basszusgitáros; Székely Voland ütőhangszeres művész, aki a linzi Anton Bruckner Privatuniversität végzettjeként látogat haza. A szintén marosvásárhelyi Koszorus Krisztina, akit a Koszika & The HotShots énekeseként ismerhetnek, az elmúlt években több zenei verseny díjazottja, ugyanakkor a hazai és külföldi fesztiválok állandó résztvevője. Oktatóink között üdvözöljük Szász Csabát, aki a Koszika & The HotShots és a Moonfellaz zenekarok gitárosaként ismert, valamint Szabó Sebők Áron rock-blues gitárost és Gábora-Máté Évát, a kolozsvári Knock Out zenekar gitárosát. A hangtechnikai ismereteket immár 17 éve Szép-Tóth Györgytől tanulhatták el a résztvevők. Mellettük jelen volt Petra Acker elismert jazz énekesnő, aki improvizációs és ritmusgyakorlatokkal bővítette a táborozók ismereteit.

Dreamland Residents_koncert3

A 2016-os Legszebb Erdélyi Magyar Dal verseny döntősei közül három zenekar is meglátogatta a tábort, és a zenélés mellett megosztották eddigi tapasztalataikat, meséltek élményeikről és válaszoltak a résztvevők kérdéseire. Kedden este a gyergyószárhegyi Dreamland Residents volt a vendégünk, akik több mint két órás produkcióval egybekötött beszélgetéssel kötötték le figyelmünket. Szerdán a marosvásárhelyi Mary Grace zenekar hatalmas buli-hangulatot teremtett, csütörtökön pedig a kézdivásárhelyi Ego Sum Zenekar dalolászott hajnalig. Pénteken, a tábor fénypontjaként a diákok zárták az estét, ahol 11 produkcióval búcsúztatták el az idei tábort. A gálaestet jam session és tábortűz követte.

Kérem ossza meg ismerőseivel: