Gyergyóikumok

Befejeződött a helyi értékgyűjtés első szakasza

94 jelölés érkezett, amelyekből a bizottság a 55-öt talált alkalmasnak a gyergyóikum minősítésre.

Amint már ismertettük, hungarikumnak nevezendő minden megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.

Ezzel párhuzamosan gyergyóikum minden, a fenti ismérvekkel bíró érték, amely Gyergyószentmiklós adminisztratív területén található.

IMG_2697

Kiskunmajsa és Gyergyószentmiklós, testvérvárosi kapcsolatuk 75. éves jubileumának évében, közös Hungarikum pályázatot adott le „Nemzetünket összekötő közös értékeink” címmel, melyet az értékelő bizottság pozitívan bírált el. Az elnyert 2 988 465 forintból (amelyből Gyergyószentmiklós közel fél millió forintot kap) a két településen szabadtéri fotókiállítás nyílt, ahol a bizottságok által jóváhagyott helyi értékek kerültek bemutatásra. 

Ezzel a mozzanattal az értékgyűjtés nem fejeződött be, hiszen a gyergyóikumok tára folyamatosan bővíthető az elkövetkezőkben is.

IMG_2696

Szombaton a Szent István-templom parkjában, szabadtéri kiállítás keretén belül tették közzé a helyi értékekre tett és elfogadott legjobb javaslatokat.

A gyergyóikumokat bemutató kiállítás június hónap folyamán mindenki számára megtekinthető a Szent István téren.

Kérem ossza meg ismerőseivel: