Gyergyóremete a saját pénzéből adott át Kápolnásfalunak

A héten két rendkívüli ülést is tartott Hargita Megye Tanácsa

Hétfőn, december 28-án a csíkszeredai megyeházán megtartott rendkívüli ülésén Hargita Megye Tanácsa költségvetésének módosításáról döntött, amely belső mozgást jelent annak érdekében, hogy könyvelési szempontból a megfelelő helyre kerüljenek a tételek. Emellett Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke kéréssel fordult a tanácsosokhoz annak érdekében, hogy a kistérségi egyesületek és közösségi fejlesztési társulások, amelyekben Hargita Megye Tanácsa tagsággal rendelkezik, fogalmazzák meg részletes igényeiket, hogy a jövő évi támogatásokat hatékonyan tudják leosztani.

– Egyesületeink, fejlesztési társulásaink munkájára szükség van, hiszen a megye egy-egy térségét húzzák előre, ezért érdemes támogatni tevékenységüket. Nem mindegy, hogy milyen munkát végeznek, és nem mindegy, hogy Hargita Megye Tanácsa milyen arányban járul ehhez hozzá. Akkor tudunk érdemben segíteni, ha a költségvetésük meg van tervezve, és a megyei tanács részéről oda kerülnek a támogatások, ahol a legnagyobb szükség van rá – fogalmazott Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsa bevette a költségvetésébe azt a 750,56 ezer lejt, amelyet a kormány utalt ki a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tartozásának törlesztésére. A kórház a megyei tanácson keresztül korábban kérte a kormányt a hátrálék kifizetésének támogatására, viszont mostanig semmilyen visszajelzést nem kaptak. Mivel a tartozás miatt letilthatták volna a kórház bankszámláit, ami egyértelműen a működést gátolta volna, a megyei tanács saját költségvetéséből átutalta a kórháznak a hiányzó összeget. A kormánytól utólag, decemberben végén érkezett meg a kért összeg.

Az ülés végén Barti Tihamér alelnök megköszönte a tanácsosok és a hivatalban dolgozók év közben kifejtett munkáját. Borboly Csaba hozzátette, a tanácsosok jó döntései a teljes hivatal érdeme.

– Az előző évekhez képest jobb volt a megyei tanács teljesítőképessége, ami a vezérigazgatóknak és munkatársaiknak köszönhető. Remélem jövőre még eredményesebbek leszünk, hiszen a hivatalnak köszönhetően tudunk jó döntéseket hozni az ülésteremben – köszönte meg a megyeelnök a hivatal és a tanácsosok munkáját.

Megtekintették a kápolnási tűzoltószertár munkálatait

A hétfőn tartott rendkívüli tanácsülés egy második üléssel egészült ki kedden, a találkozó összehívásának egyik indoka az volt, hogy a megyei tanács hétfőn bevette a költségvetésébe a kórház tartozására kiutalt összeget, amit végül vissza kell utalni a kormánynak. A hétfői tanácsülés után kapta meg a megyei tanács a kórház átiratát, ami szerint nincs tartozása az intézménynek, és mivel a kormánytámogatást csupán a tartozás kifizetésére lehet elkölteni, így a megyei tanács nem tudja elutalni a pénzt a kórháznak, illetve vissza kell küldje azt a kormánynak.

A kihelyezett tanácskozás helyszíneként Kápolnásfalura esett a választás, mivel decemberben egy korábbi ülésen döntött a megyei tanács a helyi tűzoltószertár felújításának támogatásáról, kedden pedig ellenőrizték, hol tartanak a munkálatok.

kapolnas1

Az ülésen elhangzott, Gyergyóremete polgármestere lemondott a megyei tanácstól kapott támogatásról, a tanácsosok pedig úgy döntöttek, hogy ezzel az összeggel a kápolnási tűzoltószertár felújítását segítik.

A megyei tanács elnöke kifejezte örömét, hogy vannak ilyen esetek, amikor egy település egy másik javára lemond a támogatásról, az ilyen cselekedetek példaértékűek, hiszen nem tudhatjuk mikor lesz szükségünk segítségre. Továbbá felkérte a jelenlévőket, hogy tervezzenek, elképzeléseik megvalósításához pedig bátran kérjék a megyei tanács segítségét, mert ha mindenki jót akar, abból csakis jó dolog születhet.

Azt gondolom, az, hogy Gyergyóremete a saját pénzéből adott át Kápolnásfalunak, a Hargita megyei vezetőknek egy kiemelkedő példa. Itt Kápolnásfaluban 38 helyi önkéntes tűzoltó dolgozik, hogy a szertár olyan legyen, amilyennek elképzelik.  A hivatal csupán egy ácsot és egy kőművest alkalmazott, a munkát az önkéntes csapat végzi el. Egy jó példa, ami itt történik, hiszen sokan megvalósíthatatlannak gondolták ezt a projektet, de nincs lehetetlen – mondta Borboly Csaba.

kapolnas 3

Benedek László polgármester megköszönte, hogy a pénz elosztásakor Kápolnásfalura esett a választás, a közel 30 ezer lejből az önkéntes tűzoltók létrehozzák az elképzelt szertárt. Továbbá azt is elmondta, hogy egy multifunkcionális szociális központ kialakítása szerepel a terveik között, ehhez kérte a megyei tanács segítségét.

Kérem ossza meg ismerőseivel: