Gyergyóremetére érkezett a Székelyföld története vándorkiállítás

2015. október 22-én 18 órakor nyílik meg a Székelyföld története című kiállítás Gyergyóremetén, a polgármesteri hivatalban. A kiállítást megnyitja Laczkó-Albert Elemér polgármester.  A kiállítást az érdeklődők hat hónapig tekinthetik meg ezen a helyszínen.

A Székelyföld története kiállítás rendezője a Pro Arte et Natura Alapítvány (PAN). A kiállítást tavaly októberében nyitották meg Gyergyószárhegyen, ahol ez év májusáig volt látható. Az alapítvány terve, hogy Székelyföld története vándorkiállításként bejárja Székelyföldet. Szárhegy után az első állomás Gyergyóújfalu volt, most érkezett vándorlása második helyszínére, Gyergyóremetére.

A kiállítás – melynek védnökei Fr. Böjte Csaba OFM és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke – báró Lipthay Antal és felesége, Lipthay Erzsébet kezdeményezésére jött létre, több megyei és magyarországi kulturális intézmény közreműködésével és támogatásával. Az együttműködő intézmények a Magyar Nemzeti Múzeum, a Tarisznyás Márton Múzeum, a Csíki Székely Múzeum, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Székely címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport voltak.

A kiállítás kurátora, Borsos Gyöngyi néprajzkutató, aki neves történészek együttműködésével – köztük Mihály János és Nagy József – állította össze a kiállítás anyagát, kiemelve a székely történelem jeles eseményeit, amelyek a székely nép megmaradását szolgálták egészen napjainkig.

A kiállítás vándorlása, megismertetése Székelyföld lakóival és az oda látogató turistákkal Borsos Gyöngyi, valamint a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ munkatársai önzetlen munkájának köszönhető.

„Különös öröm számomra, hogy a kiállítás, amit megálmodtam, önálló életre kelt, bejárja Székelyföldet. Örülök annak, hogy a remeteiek is láthatják azt a történelmi anyagot, amelynek kutatásában honfitársuk, Nagy József komoly részt vállalt, így közvetlenül megismerhetik az ő jelentős munkásságát. Bízom benne, hogy a kiállítás egyszer majd hazatér Szárhegyre, és a szárhegyi Lázár kastélyban otthonra talál. Ott fogja erősíteni a történelmi hagyományokat a közjó szolgálatában” – mondta Lipthay Antal, a Pro Arte et Natura Alapítvány társalapítója.

Kérem ossza meg ismerőseivel: