Gyergyószárhegyen két iskola udvarát elöntötte a víz

A tanítást felfüggesztették

Nem lesz tanítás pénteken Szárhegy (Lăzarea) község két oktatási intézményében. A heves esőzések következtében a domboldalakról lezúduló víz elöntötte az iskolák udvarát.

A domboldalról lefolyó víz elöntötte az iskolák körüli területeket, az oktatási intézményekbe körülményes a bejutás, ezért döntöttek úgy, hogy felfüggesztik pénteken a tanítást – nyilatkozta csütörtök este az AGERPRES hírügynökségnek a község polgármestere, Danguly Ervin. A kialakult helyzet az időjárás felmelegedésének és az elmúlt órákban lehullott nagy mennyiségű csapadéknak köszönhető.

“Pénteken nem lesz tanítás, értesítettük a tanfelügyelőséget is. Az igazgató asszonnyal úgy határoztunk, hogy a gyerekek ne menjenek iskolába, mert nagyon veszélyes főleg a kisebb diákok számára” – nyilatkozta Danguly Ervin.

Az éjszaka folyamán az önkéntes tűzoltók és a polgárőrség segítségével próbálták kiszívni az udvarokon álló vizet. A község vezetője elmondta, csütörtökön több pincéből és istállóból szívták ki a felgyűlt vizet az önkéntes tűzoltók.

arviz_szarhegy6
A két iskolában mintegy 400 diák és óvodás tanul. Az elmaradt órákat a diákoknak később be kell pótolniuk – mondta Görbe Péter tanfelügyelő.

A Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelet (ISU) beavatkozására csütörtökön a csíkszeredai Zsögöd negyedben, Csíkcsomortánban (Şoimeni), Gyergyószentmiklóson, Maroshévízen és Székelyudvarhelyen is szükség volt, ugyanis az árvíz több háztartásban gondot okozott – mondta Alina Ciobotariu, az ISU szóvivője.

Hargita megyében több órán keresztül esett az eső, a felmelegedés következtében az elmúlt napokban esett hó olvadni kezdett, ezáltal áradásokat okozva.

Forrás: www.agerpres.ro
Fotók: 
Gyergyószárhegyi Önkormányzat

Kérem ossza meg ismerőseivel: