Gyergyószentmiklós a hetedik helyen végzett

Budapesten vendégeskedtek az U10-esek

Öt székelyföldi csapat részvételével rendezett nemzetközi U10-es jégkorong utánpótlás tornát a MAC Budapest. A Tüskecsarnokban két napon át tartó rendezvényen a székelyföldi alakulatok közül a Felcsík SK érte el a legjobb eredményt, hiszen a második helyen zárt. Az edzők elmondásai szerint jóval több ilyen tornára volna szükség a fejlődés érdekében.

Második alkalommal rendezte meg a MAC Budapest az U10-es korosztályok számára a saját rendezésű korosztályos tornáját, amelyre 15 csapat nevezett be. Többek közt ott voltak a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) kötelékébe tartozó gyergyószentmiklósi, felcsíki, csíkszeredai, alcsíki, illetve a háromszéki csapatok is. De Szlovéniát a Celje képviselte, míg Magyarországról az utánpótlás krémjét képező alakulatok sem hiányozhattak.

A szervezők a csapatokat két csoportba sorolta, ahonnan a csoportok első két helyezettjei bejutottak az elődöntőbe. A többi alakulat helyosztókat játszott. Ennek megfelelően a két nap alatt csapatonként legalább hét meccset játszottak. És ebben a korosztályban ez a legfontosabb, vagyis a minél több mérkőzés, hogy a gyerekek „felvegyék a szagot”.

U10_hoki1A székelyföldi alakulatok közül a Felcsík SK menetelt a legjobban. Az A csoportban minden meccsét megnyerve jutott be az elődöntőbe. Itt simán verték a KSI-t, majd a fináléban azzal a MAC Budapesttel találkoztak, akiket a csoportkörben 5–4-re győztek le. A fináléban viszont fordult a kocka és a Geréd András által felkészített felcsíkiak alulmaradtak és végül a második helyen zártak. Gyergyószentmiklós a hetedik, Háromszék (Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy közös csapata) a 10., Alcsík a 13., míg Csíkszereda a 15. helyen végzett.

Az edzők egyöntetű véleménye szerint bár az eredmények fontosak, de ezúttal a lényeg a játékon volt és azon, hogy a gyerekek kimozdulva az itthoni környezetből, megtapasztalják milyen szinten állnak a magyarországi csapatok és ebből tanuljanak.

Ugyanezen véleményen volt a SZJA technikai igazgatója is, a kanadai, Del Pedrick, aki szintén elkísérte a csapatokat a budapesti tornára.

– A szervezés tökéletes volt, a záró ceremónia pedig emlékezetes marad mindenki számára. A gyerekek állandó mozgásban voltak a két nap alatt, minden idejük menetrend szerint le volt kötve. A torna önmagában nagyon hasznos volt, hiszen tökéletes volt a tapasztalatszerzés céljából. Egy képet lehetett kapni arról, hogy ki hol áll a többi csapathoz képesté és miben kell előremozdulni” – fogalmazott Del Pedrick.

Edzők véleménye a tornáról

Geréd András, Felcsík SK: – A torna úgy szervezésileg, mint színvonalban magas szinten volt. Minden aprólékosan ki volt dolgozva. A csoportbeosztások alapján mi illetve Csíkszereda az erősebb csoportba kerültünk, mint a másik ág, így utólag talán három értékcsoportot is lehetett volna csinálni. Összességében elmondhatom, hogy a csapatjátékunk jól működött és végül a döntőben a nagyobb tapasztalat döntött a MAC javára. Ilyen színvonalas tornákra volna szükség a fejlődés érdekében.

Antal Zsolt, Gyergyószentmiklós: – Csap pozitívumokat tudok mondani a tornáról, annak ellenére, hogy ennek a korosztálynak fárasztó ilyen megerőltetett tempóban játszani. Két nap alatt hét meccset játszottunk. Ugyanilyen tornákból kéne még sokkal több.

Kertész Zoltán, Háromszék: – Kuriózum számba ment nálunk a torna, hiszen nem sokszor adatik meg számunkra ez a lehetőség. De csak így lehet előrelépni. A fárasztó program ellenére a gyerekeknek tetszett, ilyenkor jön meg a kedvük arra, hogy érdemes folytatni ezt a sportágat. Még akkor is, ha néha a honvágy utolérte őket.

U10_hoki3

Jakab Károly, Alcsík: – Visszatérő vendégek vagyunk mi a tornára, miután tavaly is voltunk. Azóta barátságok is kötődtek, amelyek szintén fontosak ebben a korban. A gyerekek végig jól érezték magukat, újabb tapasztalattal gazdagodtak. Ebből a szempontból is hasznos volt.

Geréb István, Csíkszereda: – A fárasztó út után, sok meccset játszottak a gyerekek, amely ebben a korosztályban nagyon fontos, miután számukra nincs bajnokság. Rossz hír viszont Csíkszeredának, hogy ebben a korosztályban mindössze 16 jégkorongozónk van, akiknek zöme ebben a szezonban kezdett el jégkorongozni. Nagy a lemaradásunk a többihez viszonyítva, így nagyon sok munka vár ránk.

Kérem ossza meg ismerőseivel: