Gyergyószentmiklós jó példa

Döntéseket hoztak, utat adtak át, és a megye gazdasági állapotát is ismertették a megyei tanács soros ülésén

Bögöz községben, Székelydobóban tartott soros ülést Hargita Megye Tanácsa szeptember 30-án, pénteken. Az ülésen a tanácsosok elfogadták a regionális minisztérium döntése, miatt szükséges költségvetés-módosítást, mivel a leállították a pénzösszegek folyósítását azokra a korszerűsítésekre, amelyek költségei meghaladják a büdzsében jóváhagyott keretet, így a megyei tanácsnak több beruházást is saját költségvetésből kell folytatnia. Valamint tagdíjak befizetéséről is döntöttek, elfogadták a csíkszeredai orvoslakások ügyében a dokumentációt, a Tibód és Székelyudvarhely közötti útszakasz javításához is jóváhagyták a szükséges dokumentációt.

– A lényege a mai tanácsülésnek a költségvetés-módosítás volt, a beruházások nem állnak meg, a kormány pillanatnyilag leállította a finanszírozást, de bízom benne, hogy a miniszterelnök-helyettes tartani fogja a szavát, és amit saját költségvetésből elköltünk, azt vissza fogják adni. Alapvető, hogy legalább minden második soros ülés kihelyezett legyen, hiszen ebben a mandátumban még nem jártunk Bögöz községben, a megyei tanácsnak közel a fele új tagokból tevődik össze, így ők is láthatják, hogy ebben a térségen milyen megvalósításaink voltak, és még milyen gondok vannak. Továbbá ma itt Dobóban részt vehettünk a helységet Nagygalambfalvával összekötő útszakasz használatba adásának, közös erőfeszítések árán sikerült felújítani – foglalta össze Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az ülésen a napirendi pontok elfogadása mellett Barabás Csaba, Hargita Megye Tanácsa Fejlesztési Ügynökségének vezetője prezentációt tartott Hargita megye jelenlegi gazdasági állapotáról. Előadásában különböző forrásokból származó érdekes adatokat mutatott be, így megtudhattuk, hogy megyénkben a statisztikai hivatal adatai szerint a2011-es népszámláláskor 310876-an voltunk, idén januárban pedig 333674-re nőtt a szám, pedig a valóságban csökkent a lakosság.  A különbség a statisztikai hivatal által alkalmazott két különböző metodológiában rejlik.

tanacsules5

– Másik fontos kérdés, hányan dolgoznak a megyében, 2015 júliusában 65181-en dolgoztak a 310000-ből, idén egy hónappal korábban 66326-os adat jelent meg, a munkaszerződéseket nyilvántartó iroda szerint pedig idén 76000 személy rendelkezik munkaszerződéssel tehát 66326 személy van, aki dolgozik 76000 munkaszerződéssel, ami azt jelenti, hogy sokan dolgoznak részmunkaidőben vagy két állást is vállalnak. Másik érdekes adat, hogy a megyében egyetlen olyan közintézmény van, amelyik ezer feletti alkalmazottal rendelkezik, ezenkívül három ilyen cég van – részletezte Barabás Csaba. Előadásban arra is kitért, hogy jelenleg 2800 regisztrált munkanélküli nő és 4000 férfi van, 78106 nyugdíjas, ezek közül 11700-an kapnak 400 lej alatt. Az új adatok szerint az átlagfizetés Hargita megyében 1496 megelőztük Suceava megyét, és egy lejjel maradtunk le Teleormantól. Júliusban 21364 turista döntött úgy, hogy legalább egy napot tölt itt a megyében. Az előadás részeként jó példákra hívta fel a figyelmet, amelyeket minden település vezetője megpróbálhatna megvalósítani. Ilyen példa Borszéken fiatalok számára terület biztosítása családi ház építésére, már 21-et osztottak ki, és további 25-öt szeretnének még az idén. Másik jó példa Gyergyószentmiklós, ahol a talentum program keretében olyan fiatal egyetemistákat támogatnak, akik tanulmányaik befejezése után otthon szeretnének dolgozni. Nem csak házak építésére, de vállalkozások számára is biztosítanak területet például Gyergyóditróban, és néhány alcsíki településen. További jó példa az adókedvezmény, amelyet Gyergyószentmiklóson és Székelyudvarhelyen adnak olyan vállalkozóknak, akik teljesítenek bizonyos követelményeket, például munkahelyeket hoznak létre. Az ötödik jó példa pedig új és jól fizető szakmák létrehozása, Székelyudvarhelyen ebből a célból indítottak CNC szakosztályt, mert ez egy olyan szakma, amelynek jövője van – tudhattuk meg Barabás Csabától. A tanácsülés keretében Vasile Bicăjeanu vezérigazgató átadta a fejlesztési ügynökség vezetőjének azt a díjat, amit Hargita Megye Tanácsa direkt vásárlásokat meghirdető oldalának létrehozása miatt kapott. Az erről szóló közlemény elérhető a következő linken: http://hargitamegye.ro/hirek/egyre-nepszerubb-hargita-megye-tanacsa-direkt-vasarlasokat-meghirdeto-oldala.html.

Az ülésre meghívták Nagy Györgyöt, az Udvarhelyszéki Kis-és Középvállalkozások Szövetségének elnökét, és Ioan Luciant, az UNPR (Uniunea Națională a Patronatului Român) elnökét. Ioan Lucian tetszését fejezte ki a térség szépsége iránt, elmondta, úgy véli nem érhető el fejlődés egy megyében sem, ha nem létezik együttműködés a közigazgatás és a vállalkozói szféra között. Kifejtette, számukra különösen fontos Hargita megye, ezért szeretnének gyümölcsöző partnerséget létrehozni a megyével, hogy segíthessenek itt is vállalkozói közeg létrehozásában. Ritkán lehet ilyen szép tájakat látni, mint Hargita megyében, és ez vonzó lehet a befektetők számára is.

A helyi polgármester, Farkas Mózes a község problémáira hívta fel a figyelmet, ezek közé sorolható a kanalizálás, templomok felújítása, az agyagfalvi emlékház befejezése, valamint vannak útszakaszok, ahol tönkrement a patka.

– Nem egyszerű nyolc falu sorsa, ezért számos problémával keressük meg a megyei tanácsot. Azért vagyunk, hogy építsünk, és jobbat teremtsünk. Az elkövetkezendő generációnak iskolákra és munkahelyekre van szüksége, ezért ipari zónákat szeretnénk létrehozni, Agyagfalván már sikerült is egy céget kiköltöztetni a faluból – hangzott el a polgármester részéről. Toásó László volt megyei tanácsos is köszöntötte a jelenlévőket.

A tanácsülést megelőzően Biró Barna Botond alelnök, a megyei tanácsosokkal közösen átadta a helyieknek a Székelydobót Nagygalambfalvával összekötő leaszfaltozott útszakaszt.

avatas1

A helyszínen Biró Barna Botond elmondta:

– Az út szerepe nem csupán, hogy településeket kössön össze, hanem embereket is, hozzájáruljon a baráti kapcsolatok kialakításához. A kis települések közötti utakat nem azért újítjuk fel, hogy elmenjenek rajta, hanem, hogy hazajöjjenek a fiatalok. Aki utat épít, az egyben jövőt is épít.

Kérem ossza meg ismerőseivel: