Gyergyószentmiklósi szobor-leltár

Sok alkotás vár felújításra

A település adminisztratív területén jelen pillanatban 26 darab közvagyonban lévő köztéri szobor és alkotás található. Az önkormányzat adatbázisa szerint ezek közül legrégebbre a római katolikus temetőben található világháborús emlékmű, valamint a Gyilkostó üdülőtelep felé vezető országút 23-as km-nél található, ugyancsak első világháborús, dancurási emlékmű datálható: 1919. Előbbit 2012-ben újították fel, utóbbi ’9o után került jelenlegi helyére.

Ugyancsak a római katolikus temetőben található 1942 óta a Szerváciusz Jenő által készített kőszobor, Szabó György tisztelendő emlékműve.

A Donnál hősi halált halt hősök emlékére 1943-ban került a temetőbe a márvány emlékmű, amelynél máig sokan helyeznek el gyertyát Mindenszentek ünnepén. Alkotója ismeretlen. 1945-ben került a temetőbe a második világháborúban életüket vesztett német és szovjet hősök emlékműve is, előbbi felújításra szorul.

Városunk elméleti gimnáziumának névadójáról Izsák Márton faragott kőszobrot, Salamon Ernő szobra 1970-ben került jelenlegi helyére, állapota viszonylag jónak mondható.

IMG_0402

A 90-es évek elején számos köztéri szobrot állított a közösség. 1991-től jegyzi a leltári ív Fogarasy Mihály püspök bronzszobrát, illetve ugyanebből az évből Balog Péter bronzalkotását a sétálóutcából.

IMG_0415

IMG_0406

1992-ben került a Gac-oldalba is emlékmű, a második világháborúban elesett székesfehérvári hősök tiszteletére, alkotója ugyancsak Burján Gál Emil, alapanyaga fa, nemrégiben lett felújítva.

A jegyzék szerint 1993-ra datálható városunk védőszentjének egész alakos szobra, a városközpontban lévő Szent Miklós szobor, Burján Gál Emil helyi szobrász munkája. Majd ezt a kommunizmus áldozatainak emlékműve, a Maradunk emlékmű, valamint az 1848-as szabadságharc emlékműve követte.

IMG_0409

Ugyancsak a 90-es években került helyére a Petőfi és a Kossuth szobor, a Csiky-kerti faalkotás – a terület tulajdonba vétele is.

IMG_0400

IMG_0397

A 2000-es években Bethlen Gábor mellszobra, Orbán Balázs mellszobra, az adományba kapott Szent István szobor, valamint egy holokauszt emléktábla, és a Közpénzügy épülete előtt található emlékmű is átadásra került.

IMG_0423

IMG_0420

A jegyzék több helyen felújítási szükségletet jelez, így például a Petőfi és a Fogarasy szobrok esetén is.

Jelenleg nem megtekinthető dr. Fejér Dávid mellszobra a régi kórház előtt, a Cilindroszférák absztrakt alkotás (Virág negyedi park), Szent István király szobra a város nyugati részén fekvő köztéri parkban, valamint Batthyány Ignác püspök szobra – kettőt felújítás céljából szállítottak az alkotóhoz, Burján Gál Emilhez, a két újonnan rendezett térre pedig még nem került ki a két püspök szobra, amíg a munkálatok véglegesen be nem fejeződnek. Átadásra ünnepélyes keretek között majd ezt követően kerül sor.

Kérem ossza meg ismerőseivel: