„Gyergyószentmiklósnak továbbra is nagyobb figyelmet kell kapnia”

Városunkban ülésezett Hargita Megye Tanácsa

Jelentős összeget utaltak ki a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak, valamint gyergyói fejlesztésekről is hoztak elvi határozatot Hargita Megye Tanácsa november 29-én tartott soros havi ülésén. Arról is dönttek, hogy a tej-kifli ügyében az Országos Versenyhivatalhoz és a Közegészségügyi Igazgatósághoz fordulnak.

Bende Sándor megyei tanácsos és Borboly Csaba megyeelnök indítványozására hárompontos elvi határozatot hozott Hargita Megye Tanácsa arról, hogy támogatja Gyergyószentmiklós város főbb fejlesztéseit: két tanintézet támogatását, a Salamon Ernő Gimnázium melléképületének felújítását és a Fogarasy Mihály Szakközépiskola tanműhelyének korszerűsítését; a műjégpálya tetőszerkezetének javítását; egy terelőút kialakítását Szárhegytől a gyergyószentmiklósi vasútállomás melletti gyártelepig. Az RMDSZ Gyergyó-térségi képviselőjelöltje és a megyeelnök javaslatát a megyei tanács testülete a keddi kihelyezett ülésén, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium dísztermében fogadta el. Bende Sándor azt is elmondta, hogy Gyergyószentmiklósnak továbbra is nagyobb figyelmet kell kapnia  a források elosztásánál, és kérte kollégáit, hogy növeljék a gyergyói hoki támogatását, valamint segítsék Gyergyóremete községet egy beruházás miatti adósság törlesztésében.

A jelenlévőket Borboly Csaba köszöntötte, aki felsorolta a helyi és a megyei önkormányzat közti együttműködés eredményeit, mint a műjégpálya felújítása vagy a felszegi Munkás Szent József-templom építése. Köszönetet mondott a volt és jelenlegi polgármesternek, Mezei Jánosnak, valamint Nagy Zoltánnak, továbbá Portik-Hegyi Kelemen főesperesnek a partnerségért, illetve Bende Sándor megyei tanácsosnak és Lakatos Mihály iskolaigazgatónak a segítséget a kihelyezett ülés helyszínének kiválasztásában-biztosításában.

tanacsulesgyergyosztm2016nov29_2

Nagy Zoltán polgármester elmondta, nagy reményeket fűz ehhez az üléshez, hiszen négy és fél évvel ezelőtt született döntés a műjégpálya palánkja és hűtőrendszere felújításának támogatásáról a megyei tanács ugyancsak Gyergyószentmiklóson tartott gyűlésén. Ezúttal azzal a kéréssel fordult a testület tagjaihoz, hogy a remetei hulladéklerakó miatt megnövekedett a teherforgalom, annak elvezetése érdekében pedig támogassák egy terelőút megépítését. Emellett segítséget kért a gyergyói iskolák fejlesztéseihez, a Benedek-kúria kapujának elkészítéséhez is. Az alkalommal élve meghívta a vendégeket a hétvégén kezdődő városnapokra.

Portik-Hegyi Kelemen főesperes arra biztatta a döntéshozókat, ne ijedjenek meg az akadályoktól, mert ha valaki becsületesen végzi a munkáját, nincs oka félni. A szeretet legyőzi a félelmet, menjünk előre az úton! – fogalmazott.

tanacsulesgyergyosztm2016nov29_3

Lakatos Mihály iskolaigazgató részletezte a Salamon Ernő Gimnázium területén tervezett új létesítmény tervét: délutáni foglalkoztatási központ, szabadidőközpont, szilenciumterem, könyvtár kapna benne helyet. Mint fogalmazott, az általa vezetett iskola megérdemli a támogatást, mert tavaly több mint 99 százalékos volt a sikeresen érettségizők aránya.

Részegh Ildikó, a Fogarasy Mihály Szakközépiskola igazgatója egy CNC-gép beszerzésére és a famegmunkáló műhely bővítésére kért támogatást.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke szerint Gyergyószentmiklós azért is érdemel kiemelt támogatást, mivel municípium, ám ehhez mérten kicsi a költségvetése. Az alelnök a polgármesterhez hasonlóan meghívta a jelenlévőket a városnapokra felhívva a figyelmet a Hargita Megye Tanácsa által kezdeményezett Advent a családban című programra, valamint a búcsúra.

Kiemelt figyelem az egészségügynek

A megyei tanács alárendeltségébe tartozó mindkét egészségügyi intézmény, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és a Tölgyesi Pszichiátriai Kórház számára támogatást szavaztak meg. A sürgősségi kórház 910,20 ezer lejt kapott a felszereltségének, elszállásolási feltételeinek javítására, orvoslakások vásárlására. Ugyanakkor egy másik döntéssel törlesztettek az elmúlt években felvett adósságból, így csökkent Hargita Megye Tanácsa eladósodottsága, közölte a megyeelnök.

tanacsulesgyergyosztm2016nov29_1– Átcsoportosításokat végeztünk a költségvetésünkben oly módon, hogy az év végén hatékonyabban tudjunk gazdálkodni. Fontosnak tartjuk a térségi összefogásokat – például a sport, a jégkorong terén –, a kistérségi társulásokat, amelyek mind megyénk fejlődését segítik elő. A gyimesi árvízkárok elhárítására szintén különítettünk el újabb összeget. Arról is határoztunk, hogy év végén, várhatóan napokon belül, összeülünk, hogy a települések költségvetését kiegyenlítsük – mondta el Borboly Csaba.

Továbbra is napirenden a tej-kifi program

– A mai napon a megyei tanács nagy felelősséget vállalt azzal a döntésével, hogy az Országos Versenyhivatalhoz és a Közegészségügyi Igazgatósághoz fordul az iskolai kifli ügyében kivizsgálást kérve, mivel idegen cég termékeit szállítja a leszerződött tordai cég – jelentette ki Borboly Csaba. Mint egy nappal korábban is nyilatkozta, szerinte nem törvényes, hogy a beszállító más vállalkozás által előállított péktermékkel látja el a Hargita megyei iskolák jelentős részét, hiszen így nem tud maradéktalanul felelősséget vállalni a termékért, ezért fordultak az illetékes hatóságokhoz. Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos hosszú távon azt tartja megoldásnak, hogy a tej-kifli programot szabályozó törvényt módosítják beolvasztva a programot a fejkvótarendszerbe, mert az ily módon hatékonyabban és számonkérhetőbben működne, a helyi vállalkozók pedig nagyobb esélyt kapnának.

Újabb termelők szerezték meg a Székely termék védjegyet

Immár hagyománnyá vált, hogy a megyei tanács ülésén adják át, ünnepélyesen, a Székely termék védjegy odaítéléséről szóló tanúsítványt az illető termelőknek. Ezúttal a következő egyesület, illetve magánszemélyek vehették át: a gyergyócsomafalvi Fenyőalja Hagyományőrző és Turisztikai Egyesület, amelynek tagjai – Orbán Melinda, Madarász Zsuzsanna, Bartalis Rozália, Csata Mária, Ambrus Klára – szörpöket, lekvárokat, zakuszkát készítenek;  Széles Éva (Kecset – szörpök, lekvárok), Mózes Jolán (Kénos – szörpök, lekvárok), Kovács Berta-Ana (Székelyvarság – szőttesek), Vass Éva (Oroszhegy – szörpök, lekvárok, zakuszka, ecetes torma), Páll Irma (Kecset – szörpök, lekvárok). Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója elmondta, hogy a védjeggyel rendelkező termelők száma ezennel elérte a 106-ot, a Székely termékek száma viszont már az ezret is meghaladta. A tanúsítványokat Bende Sándor megyei tanácsos adta át.

tanacsulesgyergyosztm2016nov29_4

Borboly Csaba az ülés után élőben jelentkezett a Facebookon tanácsos kollégáival együtt, a videó megtekinthető a következő linken: https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1131176873596361?notif_t=notify_me_page&notif_id=1480356550148857

Kérem ossza meg ismerőseivel: