Gyergyószentmiklóson vendégszerepel a Háromszék Táncegyüttes

Vágják az erdei utat

2019. március 28-án, este 7 órai kezdettel Gyergyószentmiklóson vendégszerepel a Háromszék Táncegyüttes a Vágják az erdei utat… című előadásával. Az Ivácson László által rendezett folklórműsort a helyi Művelődési Házban nézhetik meg az érdeklődők.

2018-ban volt pontosan száz éve, hogy véget ért az első világháború, amely folklorisztikai szempontból az utolsó olyan nagy társadalmi esemény volt, amely „alkotásra” szólította fel a népet. A háború előtt, alatt és után hatalmasat gazdagodott a népdal, a népzene és a néptánc világa. A besorozás előtti búcsúztatások, a katonaságban megélt férfimulatozások tánc- és zenei anyaga, valamint a háború után hazatérő katona, a fiát elveszítő édesanya, a férjét elveszítő feleség sirató énekei mind ebben az időben születtek és érték el az általunk megismert végső formát.

A Háromszék Táncegyüttes legújabb folklórelőadása keserű-édes emlékezés, egy olyan táncos-zenés barangolás, amelyben a gyergyói, a küküllő-menti, a sajó-menti és az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzene és néptánc világába utaztatják a nézőt. Száz évet vissza az időben.


ALKOTÓK

Koreográfusok: Farkas Tamás m.v., Farkas Ágnes m.v., Kádár Ignác m.v., Nagypál Anett m.v., Tekeres Gizella, Melles Endre
Zenei szerkesztő: Fazakas Levente
Népdalok, ének: Erőss Judit
Zenekar: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György
A rendező munkatársai, tánckari asszisztensek: Tekeres Gizella, Melles Endre
Rendező-koreográfus: Ivácson László

tanc
Tánckar: Ádám Júlia, Dombi Rózsa, Gere Csaba, Gidró Roland, Hoffman Anna, Keresztes Gabriella, Kiss Adorján, Kocsis Lilla-Tünde, Lukács Réka, Lukács Tamás, Márton Csaba, Melles Endre, Oláh Ágota, Pável Hunor-Mihály, Pilinger Mónika, Podholiczky Rebeka Ráhel, Portik Norbert, Székely Edina-Emőke, Szvinyuk Sándor, Törő Bence, Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Váradi Ágnes, Virág Imola.


Jegyek felnőtteknek 20, nyugdíjasoknak és diákoknak 10 lej. Jegyek a Gyergyószentmiklósi művelődési ház jegypénztárában válthatók munkanapokon 15 és 19 óra között. Helyfoglalás a 0266/361.992-es vagy a 0742/215.503-as telefonszámokon.

Kérem ossza meg ismerőseivel: