Gyergyószentmiklóson vitatták meg a gazdatársadalom jelen kihívásait

Székelyföld előnye a családi gazdaságok hálózatában rejlik

Gyergyószentmiklós adott helyet a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának Agrárkonferenciájának, amelyet a magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezett csütörtökön, november 3-án.

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere és mint házigazda örömének adott hangot, hogy a térségben került megszervezésére az egyeztető fórum, szerinte identitásunkat képezi az agrárszektor, amelynek létjogosultsága van a jövőben is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamar elnöke, Györffy Balázs moderálta a beszélgetést, bemutatva a kamara tevékenységét is, amely kiterjed falugazdász hálózat működtetésére és pályázati tanácsadásra is. ezt követően Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke a versenyképesség fontosságáról és a tudás, tapasztalat célirányos felhasználásáról beszélt.

Tánczos Barna szenátor gyümölcsözőnek jellemezte a két ország közötti találkozásokat jó közösségi együttműködést eredményezve.

agrarkonferencia_2016nov4-2

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke örömét fejezte ki, hogy a magyar agrárkormányzat támogatásával hasonló rendezvényekre kerülhet sor. Mint mondta a magyar állam hiánypótló,felelős szerepvállalása nagyban segíti a helyi gazdákat. Borboly Csaba szerint a Hargita Megye Tanácsa állami feladatokat vett át, hogy segítse a gazdatársadalom fejlődését, ehhez azonban szükséges a biztos és kiszámítható jogszabály keret, a nagypolitika támogatása. – Fontos, hogy a gazdatársadalom ismerje fel szükségleteit, ismerje fel igényeit és állapítsa meg prioritásait. A jelenlegi helyzet hasonlatos az romániai autópálya építéshez. Szakaszokban épül és egyik szakasz sem visz sehonnan sehova, egy-egy kis részen könnyítve meg csupán a közlekedést, ezeket a szakaszokat össze kell kötni – hangsúlyozta a megyevezető, kiemelve, hogy mint a vidék agrárium problémáival naponta találkozó politikus fontosnak tartja az ehhez hasonló kerekasztal beszélgetéseket közösen megtalálni a kiutakat. – a mai gazdákat ma már nem csak az időjárás befolyásolja, sokkal több mindenre kell odafigyelni. Szükséges az önkormányzatok részéről a támogatás, a gazdatársadalom részéről pedig a szervezettség. Új kihívások vannak a mezőgazdaságban, ehhez szükség van szakembereinkre. A Szent István Egyetem csíkszeredai kihelyezett karáról és a Sapienta egyetemről kikerülő fiatal szakemberei segítenek ezen kihívásokra felkészülni, megvalósítva az ehhez szükséges tudástranszfert – mondta Borboly Csaba. A megyei tanács elnöke szerint az ország erdői és mezőgazdasági területei külföldi kézben vannak, a helyiek csupán turisták a földjükön, ezzel szemben Székelyföldön a helyi gazdák művelik meg a földet, ezért érdemes a térségbe időt, pénzt és energiát fektetni támogatva és fejlesztve a családi gazdaságok hálózatát.

Kérem ossza meg ismerőseivel: