Gyergyószentmiklósra látogat Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke

2016. november 28-án, hétfőn, várhatóan 14:15-kor Gyergyószentmiklósra érkezik Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke. A látogatás alkalmával meglátogatja a Magyar Állam által is támogatásban részesített Munkás Szent József templomot.

Az elnök úr Székelyföldi körútja alkalmából Gyergyószentmiklóson egy kerekasztal beszélgetésen fog részt venni számos helyi és megyei közéleti szereplővel. A zártkörű kerekasztal beszélgetésre 15 órától kerül sor a Karancsi teremben.


Kövér László a magyar összefogás támogatására buzdított Sepsiszentgyörgyön

    Az erdélyi magyar pártok összefogását megtestesítő képviselő- és szenátorjelöltek támogatására buzdított Kövér László a székelyföldi Sepsiszentgyörgyön.
    Az Országgyűlés elnöke vasárnap délután egy sajtóbeszélgetésen, este pedig egy közéleti fórumon beszélt arról, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzet a belső ellentétek félretételét kívánja meg. Kövér László az esti fórumon elismerte: “nem nagyon keresték egymás társaságát” a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusaival az elmúlt években. Hozzátette: éppen azért vállalta, hogy személyesen vesz részt a magyar összefogás listáját indító RMDSZ kampányában, hogy akik korábban az RMDSZ-szel kapcsolatos kételyeit osztották, azok most is megfontolják a szavait.
    “Egy potenciálisan ellenségnek bélyegzett közösség számára luxus, hogy a közösség egyik csoportja potenciális ellenségnek tekintse a másik csoportját” – jelentette ki Kövér László, aki az RMDSZ-szel szövetségben induló Magyar Polgári Párt (MPP) tiszteletbeli elnöki tisztségét is betölti. Úgy vélte: van esély arra, hogy az összefogás által az erdélyi magyarságnak erősebb, hatékonyabb képviselete legyen Bukarestben. “Ép elmével nem lehet más utat kínálni az erdélyi magyarságnak, mint az összefogás útját, különösen miután minden más utat kipróbált már” – jelentette ki Kövér László.
    Az Országgyűlés elnöke szerint az RMDSZ és az MPP összefogását az tette lehetővé, hogy az MPP korábban sem tört az RMDSZ leváltására, csupán pályakorrekcióra szerette volna késztetni a szövetséget. Méltányolta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) gesztusát, hogy nem indított jelölteket a választáson, és ezáltal nem rontja az induló magyar jelöltek esélyeit. Reményét fejezte ki, hogy az összefogás a jövőben az EMNP-re és a Székely Nemzeti Tanácsra (SZNT) is kiterjed.
    Kövér László elmondta, a kampányban való jelenléte azt is hivatott demonstrálni, hogy a Fidesz és a KDNP által fémjelzett magyar kormány soha nem fog lemondani az erdélyi magyarok támogatásáról, “nem fog az önök háta mögül kiállni”.
    A házelnök kérdésre válaszolva bírálta is az erdélyi magyar politikai elit tagjait, akik szerinte az elmúlt 25 évben ahelyett, hogy “értelmes, demokratikus konfliktusvállalásra felkészítették volna a közösséget, ahelyett, hogy azt mondták volna, álljatok mögénk”, inkább elaltatták a közösséget, azt ígérvén, hogy ők majd kialkudják a közösség jogait. Úgy vélte, téved, aki azt gondolja, hogy konfliktus- és áldozatvállalás nélkül is el lehet érni valamit. Nyomatékosította: senki más nem fogja “kikaparni a gesztenyét” az erdélyi magyarságnak, ha a közösség maga nem lép fel érdekei érvényesítéséért.

kover2

Kövér László, az Országgyűlés elnöke közéleti fórumot tart Sepsiszentgyörgyön (MTI Fotó: Veres Nándor)

    A délutáni sajtóbeszélgetésen Kövér László beszélt arról is, hogy az erdélyi magyarság kilátásait Magyarország nemzetközi mozgástere és megítélése, a világpolitikai helyzet, de legfőképpen a közösség és érdekképviseletének állapota befolyásolja. A Magyarország tekintélyére vonatkozó kérdésre kijelentette: az országot korábban övező “jóindulat” akkor szűnt meg, amikor 2010-ben a kormány az országban működő multinacionális vállalatok érdekeit sértő döntésekkel akadályozta meg, hogy Magyarország is Görögország sorsára jusson.
    A sepsiszentgyörgyi fórumon az RMDSZ helyi vezetői, képviselő-, és szenátorjelöltjei és az MPP jelöltjei is részt vettek.
    Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta: kilenc éve sokan úgy érezték, hogy az RMDSZ nem úgy képviseli az erdélyi magyarság ügyét, ahogy kellene. Voltak, akik más pártot hoztak létre, és voltak, akik belülről akarták megreformálni az RMDSZ-t.
    “Most egy asztal mellett találtuk magunkat, és egy irányba tudjuk húzni a szekeret” – fogalmazott Antal Árpád.

Gazda Árpád/MTI
Címfotó: MTI

Kérem ossza meg ismerőseivel: