Gyermekvállalásra ösztönöznék a családokat

Támogatnák a több gyermeket nevelő dolgozó anyákat

A megfelelő életszínvonal biztosítását fontosnak tartó családokat ösztönözzék a gyermekvállalásra, fogalmazta meg javaslatát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége (UNCJR) felkérte a megyei tanácsokat, hogy fogalmazzák meg javaslataikat azoknak az anyáknak a pénzügyi támogatására vonatkozóan, akik három vagy több gyermeket szültek, és a gondozásukban vannak.

Borboly Csaba a törvénymódosító javaslatát Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, Hargita Megye Tanácsa Család-, egészségügyi, szociális és vallási bizottságának elnöke és a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság közös álláspontja mentén nyújtotta be.

A Hargita megyei illetékesek úgy vélik, nem csupán azokat az anyákat kell segíteni, akik nem dolgoznak, és ezekben a családokban a gyermekvállalást ösztönözni, hanem azokban is, amelyek minőségi életszínvonalat igyekeznek biztosítani. Indoklásukban az áll, hogy a jelenlegi szabályozás nem figyel eléggé azokra a több gyermeket nevelő anyákra, akik a gyermeknevelés mellett munkát is vállalnak. Borboly Csaba a közös álláspont alapján összeállított javaslatban azt kéri, hogy adócsökkentéssel, több szabadnappal, szabadsággal ösztönözzék a gyermekvállalást azokban a családokban, ahol dolgoznak, és fontosnak tartják a megfelelő életszínvonal biztosítását.

A megyeelnök a benyújtott tövénymódosító javaslat mellett kérte a Hargita megyei szenátorok és képviselők közbenjárását és javaslataik támogatását.

Kolozsvári Tibor korábban, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének család- és szociális védelemért felelős ügyvezető alelnökeként, valamint valamint a Dévai Szent Ferenc alapítvány csíkszentsimoni Szent László kollégiumának vezetőjeként korábban már előterjesztett egy dokumentumot, amelyben javasolta, hogy a csíki települések hozzanak létre családügyi-családösztönző szolgálatot, amelynek feladata a gyerekvállalás, a gyereknevelés, illetve a gyerekek oktatásának segítése. Ezt a dokumentumot az RMDSZ-szervezet küldöttgyűlése egyhangúlag elfogadta. (http://csikirmdsz.ro/hu/nd/10054/csaladugyi-csaladosztonzo-szolgalat-letrehozasat-javasolja-az-rmdsz-csiki-teruleti-szervezete)

A törvényjavaslat, a Hargita megyei módosító javaslatok, illetve a felkérés az RMDSZ honatyáihoz az alábbi linkeken olvashatók:

http://judetulharghita.ro/upload/public/consiliu/propuneri/2016/Bp_435-2016.pdf

http://judetulharghita.ro/upload/public/consiliu/propuneri/2016/10_04_CatreUNCJRRefAjutorBanescMamelor.pdf

http://hargitamegye.ro/upload/public/consiliu/propuneri/2016/hu/10_04_JavaslatokPenzugyiTamogatasAnyaknak.pdf

Kérem ossza meg ismerőseivel: