Gyorsított eljárásokkal indul a Roncsautó- és a Roncsautó Plusz program

Május 18-ától csatlakozhatnak a romániai magán- és jogi személyek a Roncsautó- és a Roncsautó Plusz programra – jelentették be a környezetvédelmi minisztérium és a környezetvédelmi alap képviselői csütörtökön, sajtótájékoztató keretében.

„A Roncsautóprogram keretében 6500 lejt adunk egy nyolc évnél régebbi autóért, amelyhez idén először hozzáadódhat további 1700 lej azoknak a gépkocsi-tulajdonosoknak, akik hibrid autókat szeretnének venni, illetve 1000 lej azoknak, akik 98 grammosnál alacsonyabb széndioxid-kibocsátású gépkocsikat vásárolnak. Ezek össze is adódhatnak, tehát a pályázók akár mindhárom komponenst is megkaphatják egyszerre” – mondta el Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.

roncsauto

A Roncsautó Plusz programban „10 000 eurót (megközelítőleg 45 000 lejt) ítélünk meg azok számára, akik 100 százalékosan elektromos autót kívánnak beszerezni. Újdonság, hogy a pályázóknak nem kell leadniuk a régi autójukat ahhoz, hogy a Roncsautó Plusz programban részt vehessenek, de ha behoznak egy nyolc évnél régebbi járművet, akkor a 10 000 euróhoz az eredeti Roncsautóprogramban lehívható 6500 lejt is megkapják” – magyarázta el Graţiela Gavrilescu.

Cornel Brezuică, a környezetvédelmi alap (AFM) elnöke azt mondta, a Roncsautóprogram 2017-es költségvetése 180 millió lej, a Roncsautó Plusz programé pedig 45 millió lej. „Ez a büdzsé összességében 30 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi” – tette hozzá.

„Hétfőn és kedden kötjük meg a szerződéseket a programokba beiratkozott autógyártókkal és -forgalmazókkal, aztán szerdán összesítjük az adatokat, csütörtöktől, május 18-tól pedig a magán- és jogi személyek felvehetik a vouchereket a gyártóknál vagy forgalmazóknál. Szintén újdonság, hogy ezek a programok többéves lefolyásúak, a következő három év folyamán zajlanak majd, a 2017-es benyújtási határidő pedig december 15.” – magyarázta el az AFM elnöke.

Forrás: mediafax.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: