Ha a sztrájk elhúzódik, lehetőség van a tanév meghosszabbítására és a vizsgák átütemezésére

Minden diáknak lehetősége lesz vizsgázni

Ligia Deca tanügyminiszter azt ígérte hétfőn, hogy egyetlen tanuló tanulmányi helyzete sem marad lezáratlanul, és az összes nyolcadikos, illetve végzős diáknak lehetősége lesz vizsgázni. Hozzátette azt is, hogy a tanügyi sztrájk elhúzódása esetén lehetőség van a tanév meghosszabbítására és a vizsgák halasztására is.

A tárcavezető elmondta, egyelőre csak a hatodik osztályosok képességfelmérő vizsgáját halasztották el, a helyzet egyelőre nem indokolja a többi vizsga menetrendjének megváltoztatását.

‘Egyelőre marad az országos vizsgák menetrendje’ – jelentette ki Deca.

Emlékeztetett arra, hogy hétfőn megkezdődött az érettségire történő beiratkozás. Erre június 7-éig van lehetőség, és ahol ‘létezik az ehhez szükséges humán erőforrás’, ott már zajlanak is a beiratkozások – mondta a tanügyminiszter, miután Marius Budăi munkaügyi miniszterrel közösen tárgyalt a tanügyi szakszervezetek képviselőivel.

Azt is elmondta, hogy a tizenkettedikesek és tizenharmadikosok tanulmányi helyzetét június másodikáig kell lezárni, de szükség esetén ez a határidő kitolható.

Deca szerint mindenki azt akarja, hogy véget érjen a tanügyi sztrájk, és a gyerekek visszatérjenek az iskolába.

‘Egyértelmű, hogy ha a konfliktus elhúzódik, amit mi nem szeretnénk, lehetőség van a tanév meghosszabbítására és a felmérések menetrendjének módosítására. Egyetlen tanuló sem lesz olyan helyzetben, hogy nem vizsgázhat le az általános iskola vagy a középiskola végeztével’ – jelentette ki a miniszter.

Deca ugyanakkor üzent a tanároknak is.

‘Azt üzenem a tanároknak, hogy tiszteljük őket, velük vagyunk. Szeretnénk, ha hivatásuknak és szükségleteiknek megfelelő javadalmazást kapnának a munkájukért, és mi, a tanügyminisztérium mellettük vagyunk’ – fogalmazott a tárcavezető. Kifejtette: a kormány erőfeszítéseket tesz azért, hogy a diákok és tanárok mielőbb visszatérhessenek a tantermekbe, és meggyőződése, hogy a pedagógusok is ezt akarják. Emlékeztetett arra is, hogy az országos helyreállítási terv révén több mint egymilliárd eurót fordítanak a tantermek, iskolai laboratóriumok korszerűsítésére, az egyetemek digitalizálására.

‘Meggyőződésünk, hogy az új tanév és az új egyetemi év teljesen más alapokon indul majd, talán a bérezés terén is” – fogalmazott Deca.

A szakszervezetek követeléseiről kijelentette: a kormány meg fogja vizsgálni azok költségvetési vonzatait, majd ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.


Budăi szerint konstruktív volt a szakszervezetekkel lezajlott tárgyalás, és már hétfőn megkezdik az egyeztetéseket az új bérrácsról

Konstruktív volt a megbeszélésünk a tanügyi szakszervezetekkel, és megállapodtunk abban, hogy az általuk kért elvek alapján kezdjük el a nap folyamán az új közalkalmazotti bérrácsok technikai átbeszélését – közölte a sajtóval Marius Budăi munkaügyi miniszter a Ligia Deca oktatási tárcavezető részvételével tartott hétfői tárgyalások után.

A tárcavezető szerint a hétfői találkozón a kormány képviselői elfogadták a szakszervezeteknek azt a kérését, hogy az új közalkalmazotti bértörvény szerint egy kezdő pedagógus fizetése ne legyen kisebb az országos bruttó átlagbérnél, és ennek megfelelően dolgozzák ki a tanügyi alkalmazottak bérrácsát. A találkozó eredményeit Ligia Deca miniszter ismerteti a kormányfővel – számolt be Budăi.

Közlése szerint abban is megállapodtak a szakszervezetekkel, hogy a korábban bejelentett menetrendtől eltérően nem július 15-től, hanem már hétfőn elkezdjék a technikai jellegű tárgyalásokat a tanügyi alkalmazottak bérrácsáról. A menetrend módosítására a kormány hatalmazta fel a tárgyalásokon résztvevő minisztereket – tette hozzá.


Hăncescu (FSLI): fizetésemelést követelünk az új közalkalmazotti bértörvény január elsejei hatályba lépéséig

Az oktatási szakszervezetek vezetői a hétfői egyeztetésen azt kérték a kormánytól, hogy az új közalkalmazotti bértörvény január elsejei hatályba lépéséig a tanügyi alkalmazottak fizetésének kiszámításakor a jelenlegi bérrácsban szereplő szorzókat ne 2500 lejre, hanem az országos minimálbérre, 3000 lejre alkalmazzák. Közölték, hogy minél előbb választ várnak javaslatukra a kormánytól.

A szakszervezeti vezetők bejelentették azt is, hogy nem mondanak le a keddre tervezett tiltakozó felvonulásokról, és felkérték Klaus Iohannis államelnököt, hogy fogadja őket, és közvetítsen a tanügyi alkalmazottak és a kormány közötti konfliktusban.

A hétfői tárgyalások végén a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu a sajtónak elmondta: elismételték a kormány képviselőinek, hogy fizetésemelést kérnek még az új közalkalmazotti bértörvény január elsejei hatályba lépése előtt. Emellett elvárásuk szerint a kormánynak egy jogszabályban kell rögzítenie, hogy az új bértörvény az országos bruttó átlagbérnek megfelelő fizetést irányoz majd elő a pályakezdő pedagógusoknak, és ezzel arányosan növekszik a fokozatuknak és szolgálati idejük függvényében a tapasztaltabb tanárok bére is.

Hozzátette: abban állapodtak meg, hogy a munkaügyi miniszter továbbítja a javaslatot a kormányfőnek és a koalíció vezetőinek, és várják a kormány mielőbbi visszajelzését.

Hăncescu tájékoztatása szerint abban is megegyeztek, hogy elkezdik a tárgyalásokat a kormánnyal az új közalkalmazotti bértörvény bérrácsairól. Hangsúlyozta azonban, hogy a szakszervezeti tagok mindenekelőtt elvárják egy olyan jogszabály elfogadását, ami szavatolja a fizetésük növelését az általuk kért módon.

Marius Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke a tárgyalások után leszögezte: a kormánykoalíció vezetőinek dönteniük kell a szakszervezeti szövetségek két javaslatáról.

‘Mi nem szeretnénk folytatni a tiltakozó akciót, azt szeretnénk, hogy minél előbb visszatérjünk a katedrához, de mindez attól függ, hogy a kormánykoalíció milyen gyorsan hozza meg a döntést’ – nyomatékosította Nistor.

Az újságíróknak arra a kérdésére, hogy megtartják-e a keddre tervezett tiltakozó felvonulásokat, Nistor igennel válaszolt. ‘A keddi tiltakozó felvonulásra mindenképpen sor kerül. Jelenleg nincs okunk lemondani róla’ – jelentette ki.

A szakszervezeti vezetők rámutattak, hogy a hétfői egyeztetésen kért azonnali béremelés nem sokkal kisebb a korábban kért 25 százalékos fizetésemelésnél, a legalacsonyabb pedagógusi fizetések esetében megközelítőleg 20 százalékos pluszt jelentene.

Az Alma Mater Szakszervezeti Szövetség elnöke, Anton Hadăr elmondta, a felsőoktatásban dolgozóknak a közoktatási alkalmazottakéhoz hasonló igényeik vannak. Azaz egy pályakezdő egyetemi oktató fizetése ne legyen kisebb az országos bruttó átlagbérnél, a nyugdíjazás előtt álló egyetemi tanárnak pedig ugyanakkora fizetése legyen, mint egy kórházi sürgősségi osztály főorvosának.

‘Ezek a dolgok ismertek, és még a Világbank is egyetért velük. Tehát ne mondogassák, hogy a Világbanktól függ, konzultálniuk kell az intézménnyel. A bérrácsok tervezeteinek nagy része Budăi miniszter úrnál van már, és arra várunk, hogy ő továbbítsa azokat az ország irányítóinak. Várjuk, hogy politikai döntéssel elfogadják, különben a konfliktusok folytatódni fognak. És láthatták, hogy ma a felsőoktatásban dolgozók is megmozdultak. Temesváron 500 ember tüntetett. Holnap Kolozsváron is sokan fognak kimenni a felvonulásra’ – nyilatkozta Hadăr.

A szakszervezeti vezetők azt is elmondták, hogy a követeléseiket rendező intézkedéseket már júniustól alkalmazni kell, mert a késlekedés csak súlyosbítani fogja a válságot.

‘Nem értettük meg, hogy miért szüneteltette a kormány három napig a tárgyalásokat. Péntektől hétfőig megvitathatták volna az intézkedéseket, megtalálhatták volna a megoldást, mivel már ismerték a szakszervezeti szövetségek követeléseit’ – mondta Nistor.

Arra a felvetésre, miszerint egyes sztrájkoló tanárok részt vesznek az érettségi vizsgára való beiratkozás folyamatának lebonyolításában, a szakszervezeti vezető azt mondta, hogy ez a pedagógusok önálló döntése.

“Senki sem kényszeríthet rájuk abszolút semmit. Talán értékelni kellene, hogy a sérelmeik ellenére tettek egy bizonyos gesztust, de a döntéshozók ne alapozzanak örökké a tanárok megértésére. Tisztelettel felhívom a figyelmet arra, hogy a pedagógusok, a kisegítő tanszemélyzet és a kisegítő személyzet többsége sztrájkol” – tette hozzá a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: