Hagyományokhoz közelebb a 11. EMI-táborban

   Idén tizenegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit az EMI-tábor, amely augusztus 5-9. között várja a fesztiválozókat régi-új helyszínén, a Gyergyószentmiklós melletti 3-as kilométernél.

    A szervezők évről évre azon munkálkodnak, hogy népi hagyományainkat közelebb hozzák a táborozókhoz. Ebben a tekintetben idén lesz a legszínesebb és legsokoldalúbb programkínálata a fesztiválnak. Idén először egy egész teret különítenek el lovaglópályának, ahol napközben lovaskocsizhatnak és lovagolhatnak az érdeklődők naponta 12 és 18 óra között. (A Lovaglótér lesz a helyszíne Pászka Lehel székely világrekorder lovasíjász bemutatójának is, amelyre szombaton 16 órától kerül sor.)

    A tábor területén, a jurtatábor közelében, helyet kap a Hagyományőrző tér is, amely hadi bemutatóknak, íjászatnak, ostorozásnak és egyéb foglalkozásoknak lesz a helyszíne. Az odalátogatók nemcsak megismerhetik egy középkori hadi tábor mindennapjait, de előadásokon, páncél- és fegyvermustrán is részt vehetnek, valamint kardforgatás- és lándzsavívás oktatására is jelentkezhetnek, sőt, vetélkedőkön is részt vehetnek: a vasárnapi íjászverseny mellett szombaton és vasárnap lovagi ötpróbát szerveznek a legbátrabb jelentkezőknek. A programok szervezői az Erdélyi Magyar Ifjak hagyományőrző csoportja mellett a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend és a nagybányai Turul-Sas Hagyományőrző Egyesület.

   Azonban nemcsak az előbb említett két tér ajánl hagyományőrző programokat, hanem a tematikus sátrak is. Így a Nagysátorban szerdán Igaz Levente történész, hagyományőrző tart előadást a magyar történelmi íjászatról, a Csép Sándor-sátorban szerdán népviselet-, csütörtökön pedig néptáncbemutató lesz. A Szénásban Zsigmond Zoltán történésznek a lovasíjász hagyományőrzésről szóló előadását kísérhetik végig pénteken. Az EMI-tábor visszatérő vendége, Berecz András régi időket idéző meséi szintén pénteken lesznek hallhatók, és természetesen a már hagyománnyá vált esti táncházak sem maradnak el.

    A szervezők bíznak abban, hogy az előző évek barátságos és családias hangulatát a tábor idén is tovább tudja fokozni, és Gyergyószentmiklós újra találkozóhelye lesz a Kárpát-medence nemzetben gondolkodó magyarjai számára.

További információkat és a részletes programot a www.emitabor.hu oldalon találnak az érdeklődők.

EMI-tabor plakat_napokra bontva

EMI-tábor közlemény
www.emitabor.hu

Kérem ossza meg ismerőseivel: