Halhatatlanok. Limanowa – a magyar győzelem 1914

limanova1

Április 30-án, vasárnap 18:00 órai kezdettel tartják Gyergyóremetén, a Közösségi Ház termében a Halhatatlanok című történelmi dokumentumfilm bemutatóját. A HM Zrínyi Nonprofit Kft. közreműködésével készült alkotás az első világháború limanowai csatájáról szól, amelynek során 1914 decemberében a magyar huszárok óriási veszteségek árán ugyan, de megállították az orosz előrenyomulást Galíciában.

Meghívott vendég Bárány Krisztián, az alkotás író-rendezője.


A magyar huszárok 1914 őszi galíciai harcainak állít emléket a Halhatatlanok. Limanowa – a magyar győzelem 1914 című dokumentumfilm, melyben játékfilmes elemekkel mutatja be a rendező a háború limanowai eseményeit.

A kommunizmus eltüntette emléküket, most a Zrínyi Katonai Filmstúdió egy 60 perces dokumentumfilmmel idézi fel az első világháború legkiemelkedőbb magyar hőstettét. Korabeli források, képek, helyszíni felvételek, katonai hagyományőrzőkkel megjelenített csatajelenetek és bő másfél éves történeti kutatómunka teszi egyedivé az alkotást. De legfőbb értéke talán mégis a “főszereplő”, az idős Ujhegyi János vallomása, aki édesapja, a csatát túlélő Ujhegyi Béla reá hagyományozott történetei alapján világítja meg a háború emberi oldalát. A hősben lakó embert.

Az első világháború első fél évének történetét feldolgozó történelmi dokumentumfilmet a Katonai Filmstúdió gyártotta, forgatókönyvíró-rendezője Bárány Krisztián, társrendezője a stúdió vezetője, Wonke Rezső volt.

A film a Muhr Ottmár vezette soproni Nádasdy-huszárezred szemszögéből tárja fel az eseményeket a frontra vonulástól egészen az 1914 decemberében lezajlott döntő jelentőségű győzelem végéig. A dokumentumfilm főszereplője egy soproni közhuszár, Ujhegyi Béla fia, Ujhegyi János, aki büszkén ápolta édesapja emlékét és a limanowai győzelem történéseit. Az Ujhegyi család emlékeit történészek egészítik ki, a huszárokat pedig hagyományőrzők és színészek jelenítik meg a dokumentumfilm illusztrációs jeleneteiben.

Kérem ossza meg ismerőseivel: