Hamarosan bemutatkoznak a Boldogtalanok

Főpróba-fázisba érkezett a Figura Stúdió Színház legújabb produkciója – az első ezévben: a gyergyószentmiklósi társulat a járványhelyzet okozta körülményekhez alkalmazkodva készül bemutatni Füst Milán Boldogtalanok című drámáját január 19-én este 19 órától.

Bár a próbafolyamat már tavaly októberben kezdetét vette, a kiszámíthatatlan járványügyi helyzet miatt csak idén kerül színpadra és képernyőre a produkció – a társulat nagy örömére nézők jelenlétében.

Az előadás különlegessége, hogy a színészek élő játékával egyidőben filmként is megelevenednek a történések a játéktérben kifeszített vetítővásznon. A kamerák az élő színészi játékkal párhuzamosan olyan perspektívát kínálnak, amely a nézőtéren ülő közönség számára rendszerint rejtve marad. Az előadással egyidőben forgatott film a produkció szerves részét képezi három operatőr és egy vágó jóvoltából a moziméretű vetítővásznon.

A Boldogtalanokat egy 1913-ban megjelent rendőrségi hír ihlette: „Egerben egy papi nyomdász szeretője megelégelvén szerelme csapodárságát, összeboronálta őt egy másik fiatal lánnyal, sőt oda is vette lakásába, s attól fogva hárman éltek együtt. De aztán ezt se bírta ki tovább, rávette fiatal vetélytársát, hogy ölje meg a nyomdászt (…)” – emlékszik a szerző inspirációs forrására. A valóságos alaphelyzetből  szövevényes, végletekig felfokozott viszonyhálót bogoz Füst Milán, amiben a boldogság, boldogtalanság, moralitás és bűn fogalmai egyáltalán nem olyan egyértelműek, mint ahogyan azt gondolnánk.

BRF28704Húber Vilmos televíziós gyártásvezető, akit hidegen hagynak mind az emberi  érzelmi kapcsolatokat illető konvenciók, mind az illő viselkedésformák. Szereti a nőket, bár évek óta együtt él gyermekének anyjával, Rózával. A nő megelégeli a folyamatos félrelépéseket, és úgy dönt, magukhoz költözteti Húber legújabb szeretőjét és munkatársát, a mindössze tizenhét éves Vilmát. A bizarr állapotot tovább fokozza a Húber anyjának nem kevéssé komikus alakja, családi hátterük, Róza kitörési kísérletei a mérgező kapcsolatból és gyermekének elvesztése. A közösen és külön-külön megélt szörnyűségek nyomán életük többi szereplője lassan kikopik mellőlük, ők pedig egyedül maradnak valami elemi egymásrautaltságban, a külvilág számára kibírhatatlan, feloldhatatlan boldogtalanságban.

Füst Milán a Nyugat folyóirat nagygenerációjának tagja, költő, író és a szexuál-pszichológia elkötelezett kutatója filozofikus mélységekben közelíti meg a szappanoperába illő élethelyzetet, és bármilyen bizarr legyen is az, amire az emberi ösztönlélek sötét bugyraiban bukkan, nem visszakozik feltárni és megmutatni.

Az előadás következő alkalommal január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából tekinthető meg a Figura Stúdió Színház nagyszínpadán berendezett stúdiótérben. A Boldogtalanok alkotóstábjában szerepel a teljes társulat, valamint a Figura visszatérő vendégművészei; a díszlet és a jelmezek két fiatal gyergyószentmiklósi tervező: Huszár Kató és Sikó Doró munkáját dicsérik. Az előadás zenei világát Kolozsi Borsos Gábor, színész álmodta meg, aki – korábbi zeneszerkesztői munkák után – ezúttal debütál önálló zeneszerzőként.


Jegyek kaphatók a www.biletmaster.ro oldalon vagy a színház előterében található jegypénztárban hétköznap 15 és 19 óra között. Az előadásokon érvényesek az előírt szabályok, kötelező a maszk viselése, a távolságok betartása, valamint a kézfertőtlenítés.


A Figura Stúdió Színház sajtóközleménye

Fotók: Bartalis Előd

Kérem ossza meg ismerőseivel: