Hamarosan elkezdődik a megyei utak nyári karbantartása Gyergyó-térségében

Borboly Csaba: továbbra is számítok a lakosság közreműködésére, vigyázzunk együtt útjainkra! 

Aláírták a szerződéseket az idei nyári karbantartási munkálatokra, így a jövő hét folyamán kezdetét veszik a munkálatok. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke térségi útja során, a tavaly nagyszabású munkálatokkal feljavított kovácspéteri úton számolt be az idei karbantartási szerződések részleteiről.

Gyergyó-térségében idén Ditró-Tölgyes között a 127-es megyei úton kövezéssel erősítik meg az utat, takarítják az átereszeket és sáncokat, valamint az elburjánzott növényzetet is lekaszálják. A jelenleg, gyakorlatilag járhatatlan 127A jelzésű, öt kilométeres megyei útszakaszt is feljavítják, ugyancsak kövezéssel egy jó minőségű makadám utat építenek, Neamț megye irányába. A 128-as úton Orotva irányába szintén kövezés lesz, valamint átereszcsere. Bélboron a 174A-n szintén javítják az átereszeket, valamint a megrongálódott korlátot.

A térség déli részén Újfalu és Szárhegy között, a 126-os út mentén, valamint a 138-on kaszálás, sáncásás, és az átereszek takarítása és javítása várható. Kövezéssel erősítik meg a 153C és 153D jelzésű megyei utakat Gyergyóremete és Maros megye határa között, illetve a remetei hulladéklerakó és Gyergyóvárhegy között. Mindezen munkálatokat a gyergyóremetei Wikend Forest Kft. végzi.

Mint arról Borboly Csaba beszámolt idén a kovácspéteri úton nem lesz karbantartás mivel, jelenleg szakaszon útfelújítási beruházásra készülnek, amely tervei végső fázisban vannak, ezt követően pedig idén meghirdethetik a kivitelezési szerződést. A törvény pedig nem engedi, hogy egy szakaszon karbantartást majd ezt követően beruházást is végezzenek. Az út csíki részén, Balánbánya irányába azonban idén is folytatják a kövezett út megerősítését.

A megyei tanács elnöke továbbá beszámolt arról is, hogy a festésre és forgalombiztonsági táblák közbeszerzése még nem zárult le. A kátyúzási munkálatok szerződése mentén még viták vannak kivitelező cégekkel. – Korábban megkötött keretszerződés alapján kellene elvégezze a kivitelező Multipland Kft. és Viaduct Kft.. Előzően Hargita Megye Tanácsa részéről bevállaltuk a munkadíj növelését, a maximálisat, amit a törvény megenged az anyagár növelésére nincs törvényes alapunk. Bízom benne ezek a munkálatok is elindulhatnak idén – mondta Borboly Csaba, hozzátéve, hogy továbbra is szívesen fogadják a lakossági észrevételeket a munkálatok mentén, ezt a borbolycsaba@hargitamegye.ro címre küldhetik.

Kérem ossza meg ismerőseivel: