Hargita megye 16 településén jelentettek vegetációtüzet

A tüzek több mint 250 hektárt érintettek

Az elmúlt hétvégén 23 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra vegetációtűz miatt Hargita megyében – számolt be hétfőn a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség sajtóirodája.

A vegetációtűz több mint 250 hektárt érintett a megye 16 településének – Székelyudvarhely, Gyergyósalamás, Gyergyóremete, Eszenyő, Csíkszereda, Vasláb, Maroshévíz, Gyergyóújfalu, Tekerőpatak, Gyergyóvárhegy, Lókod, Gyergyószentmiklós, Bikafalva, Homoródszentmárton, Gyergyóalfalu és Korond – térségében.

A tűz több mint 250 hektáron emésztette fel a száraz vegetációt, ezen kívül cserjésekre, bozótosokra és tűlevelű erdőkre is kiterjedt öthektárnyi területen.

A legtöbb tűzesetet vasárnap jelentették, ekkor tizenkét tarlótűzhöz riasztották a katasztrófavédelmet.

A legsúlyosabb eset Gyergyóalfaluban történt, ahol a száraz aljnövényzeten kívül a növényvédelmi rezervátumnak számító Borzonti-nyíres is leégett, összesen 100 hektáron. Hatvan tűzoltó nyolc tűzoltóautó segítségével, több mint három órán keresztül küzdött a lángokkal.

A tűzoltók felhívják a figyelmet, hogy a növényi szárazhulladék szabálytalan égetése 1000 és 2500 lej közötti bírságot von maga után.

Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a szél a lángok gyors terjedését idézi elő, ami különösen veszélyes, ha a közelben emberlakta épületek vagy melléképületek vannak.


Forrás: www.agerpres.ro


Az elmúlt napokban több környező településről jelentettek tarlóégetést, avartüzet.
Ezúton is felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 15/2008-as törvénye értelmében TILOS a száraz növényzet, növényi maradványok, és a tarló égetése. Indokolt esetben a területet felügyelő környezetvédelmi szervektől kérvényezhető engedély. Pozitív elbíráláskor értesíteniük kell a katasztrófaelhárító egységeket is a területtulajdonosoknak. Az illegális tűzgyújtás tettenérése esetén magánszemélyek 3.000-től 6.000 lejig terjedő, jogi személyek pedig 25.000 és 50.000 lej közötti pénzbírsággal számolhatnak.

Kérem ossza meg ismerőseivel: